Descoperă-ți personalitatea!
Povestea olarului leneș și a înțeleptului mut

Povestea olarului leneș și a înțeleptului mut

A fost odată un olar, care trăia într-un sat uitat de lume. Visul lui era să ajungă în marea Cetate, unde să poată avea propria prăvălie de vase, oale şi obiecte ceramice. Dar şansele lui erau mici, pentru că olarul era foarte leneş şi muncea doar pentru a-şi asigura traiul zilnic.

 

Într-o zi, olarul întâlni un călător care îi spuse că într-un sat vecin trăieşte într-o colibă, un înţelept care poate să-ţi ofere orice răspuns. Ce era ciudat la el, era că nu ieşea niciodată din colibă şi nici măcar nu vorbea. Cel care dorea să-i pună o întrebare, trebuia să bată la uşă apoi să deschidă un oblon îngust prin care se vedeau, în semi-întunericul dinăuntru, doar ochii înţeleptului mut. Apoi, trebuia să-i pună o întrebare, iar înţeleptul îi răspundea din ochi şi omul putea citi răspunsul în expresia acestora.

 

Auzind asta, olarul alergă imediat în satul vecin, la coliba cu pricina. Ciocăni uşor, apoi trase oblonul de pe uşă. Prin fanta îngustă, văzu cu greu nişte ochi ce îl priveau din întuneric. Îi puse pe nerăsuflate, întrebarea:
– Cum pot să ajung să prosper, în marea Cetate?, apoi se uită cu atenţie la expresia celui dinăuntru. Şi văzu nişte ochi plictisiţi..nepăsători, total indiferenţi. În acel moment, realiză că aşa a fost şi el faţă de meseria lui, leneş şi nepăsător!
Îşi spuse:
– Până acum am stat şi am aşteptat ca şansa ideală, să mă lovească din senin. Dar răspunsul e foarte simplu, trebuie să muncesc eu mai mult, pentru a mă apropia de ţelul meu!
Oare câţi oameni fac aceeaşi greşeală? se mai întrebă el.
– Peste tot văd oameni care se plâng de lipsa de şansă, în loc să pună mâna şi să facă ceva..

 

În următoarele luni începu să modeleze oale şi ulcioare zi de zi, pe care le vindea în satele apropiate şi rezultatele nu întârziară să apară. Deja câştiga bine, iar o mare parte din bani îi punea deoparte, pentru a-şi permite să se mute în Cetate. Cu toate astea, îşi dădea seama că nu era suficient şi  ca, în acest ritm, i-ar fi trebuit ani întregi.  Şi, pe deasupra, la sfârşitul zilei nu se simţea împlinit de munca lui.

 

Aşa că, porni iar spre coliba înţeleptului mut, gândindu-se cu nerăbdare la reîntâlnire.
Coliba arăta la fel, în paragină, puteai să juri că nu locuieşte nimeni acolo. Bătu în uşă după obicei, apoi trase oblonul şi puse întrebarea cu ardoare:
–  Cum pot să vând mai mult, pentru a-mi permite să plec în marea Cetate?
Ochii dinăuntru erau trişti, obosiţi, lipsiţi de lumină.
– Privirea unui om singuratic, izolat de lume, gândi el.
Şi atunci îşi aminti de propria singurătate, de faptul că nu avea prieteni şi îşi evita mereu rudele. Pentru că îi era frică să nu îi ceară bani sau alt ajutor.

 

A doua zi plecă în târg, cu un singur gând: să vândă atât de multe oale, încât să-şi poată ajuta toate rudele, vechii prieteni şi chiar vecinii cu care nu se înţelegea foarte bine. Toţi cunoscuţii lui erau oameni sărmani, care abia se descurcau de pe o zi pe alta. După o lună, vindea şi câştiga aproape de două ori mai mult şi nu numai că ajutase mulţi oameni cu bani şi mâncare, dar îi rămânea şi lui o sumă impresionantă.
Câştiga atât de bine, încât peste puţin timp reuşi să-şi ia o căsuţă în marea Cetate, unde visase mereu să ajungă.

 

Târgul era mult mai mare în Cetate. Pe aici treceau călători care veneau de peste mări şi ţări şi care aveau pungile doldora de bani. Olarului îi mergea foarte bine şi îşi făcuse mulţi prieteni, căci îşi păstrase obiceiul de a ajuta oameni aflaţi la nevoie. Dar înca era departe de ţelul lui.
Pentru a-şi deschide prăvălia pe care o visase, unde să aibă ucenici şi vânzători care să lucreze pentru el, avea nevoie de mult mai mult. Şi deja muncea de dimineaţa până seara şi vindea aproape tot ce producea.

 

De data asta, abia aştepta să ajungă din nou la coliba înţeleptului. Şi avea încredere deplină că îşi va primi răspunsul, ca şi în celelalte dăţi.
Ajuns în faţa colibei, fu cuprins de un sentiment ciudat. Era şi mai dărăpănată, arăta de-a dreptul părăsită.
– Oare o fi murit?, se întrebă el şi îl trecu un fior. Ciocăni în uşă cu mâini tremurânde şi deschise oblonul îngust. Un sentiment de recunoştinţă îi cuprinse inima, când văzu din nou ochii în întuneric.
– Muncesc de dimineaţa până seara şi vând tot ce produc. Dar tot nu e suficient pentru a-mi permite să deschid prăvălia mea. Ce aş putea face diferit, pentru a câştiga mai mult? şi se uită cu atenţie în ochii înţeleptului mut. Privirea din întuneric era de această data vie, îndârjită. Olarul putea citi în ea determinare, dar şi disperarea unui om pe cale să-şi piardă speranţa. Apoi se gândi la viaţa lui din ultimul timp.
Pe de-o parte era foarte mulţumit că se mutase în Cetate şi că prospera, dar pe de altă parte, muncea atât de mult, încât nu se mai putea relaxa şi bucura de viaţă.

 

În următoarea dimineaţă se trezi mult mai odihnit, parcă era mai uşor. Îşi savură micul dejun, la umbra copacilor din grădină, gândindu-se cât de recunoscător este pentru viaţa lui. Abia acum îşi dădea seama cât de bine este să te şi opreşti din când în când ca să te bucuri de lucrurile mărunte, cum ar fi aroma ceaiului sau mirosul florilor sălbatice. Apoi făcu ceva ce nu făcuse de foarte mult timp: plecă direct spre târg, fără să modeleze nici o oală. De obicei începea ziua muncind din greu, apoi fugea repede după-amiază să-şi vândă creaţiile. Luă doar câteva ulcioare făcute de el mai demult. Erau cele mai frumoase, le păstra în locuinţa lui, pentru a-i încânta ochii.

Dimineaţa, lumea din târg era diferită. Erau alţi muşterii, călători veniţi din alte părţi. Printre ei, olarul remarcă un personaj aparte, îmbrăcat în haine scumpe. Avea trăsături nobile şi din mersul lui se vedea că era un om puternic şi hotărât. Omul se opri chiar în faţa olarului şi începu să studieze cu atenţie, ulcioarele lucrate cu migală.
– Nu am mai văzut nicăieri asemenea îndemânare, spuse el. Ce ai zice să lucrezi ceramică pentru Curtea Regală? Ai fi plătit de cinci ori mai mult faţă de cât câştigă un olar de rând.

Olarul nostru nu-şi mai încăpea în piele de bucurie… să producă pentru feţele regale! Cu banii câştigaţi ar putea să-şi deschidă prăvălia în câteva luni! Şi toate astea, doar pentru că a decis în acea zi să se relaxeze şi să fie deschis la ceva nou!

 

Primul lucru la care s-a gândit după această întâmplare a fost să-i mulţumească înţeleptului mut. Îl ajutase aşa de mult şi nici măcar nu apucase să îl vadă complet la faţă! Vroia să-l strângă în braţe şi să-i spună cât de mult au contat întâlnirile lor.
Ajuns la colibă, bătu la uşă iar apoi deschise oblonul. Ochii dinăuntru străluceau de bucurie, ca niciodată.
– Mare înţelept, ştiu că eşti mai retras de felul tău, dar vreau să-ţi mulţumesc din suflet şi să-ţi povestesc cât de mult m-ai ajutat!, spuse olarul.
Apoi deschise uşa şi rămase înmărmurit.
Înăuntru, dincolo de uşă, era doar o oglindă.

  • Pentru a reuşi, nu te mai plânge – uită de scuze şi acţionează!
  • Dacă acţionezi şi pentru a-i ajuta pe ceilalţi, munca va fi mai satisfăcătoare şi recompensa mai mare, pentru că vei avea o motivaţie mai puternică.
  • Ai nevoie şi să te relaxezi, să te bucuri de viaţă şi astfel să observi oportunităţi pe care nu le vedeai în mod normal.
  • Toate răspunsurile sunt deja în tine, trebuie doar să pui întrebările potrivite.

Te rog să îmi scrii doar “am citit” dacă ți-a plăcut povestea și vrei să primești mai multe astfel de materiale!

102 Responses to Povestea olarului leneș și a înțeleptului mut

  1. ciprian says:

    Multumesc! 🙂

  2. romy says:

    mi-am dat seama din primele randuri ca este vorba despre o oglinda. ar trebui sa o folosim mai des. multumesc pt poveste si mesajul transmis de aceasta.

  3. Mihaela Mihai says:

    Am citit! Multumesc!

  4. daiana says:

    am citit

  5. WaL says:

    Mai sa fie…tu le sti chiar pe toate ?

  6. Bușe Victor Ștefan says:

    Am citit

  7. Francesca says:

    Am citit? Multumesc pentru poveste!

  8. seo link building services

    pfemoclcr vjsqc xpqgjtd gvip znqxzevvujuxbgo

  9. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  10. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  11. … [Trackback]

    […] Information on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  12. superslot says:

    … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  13. lsm99bet.com says:

    … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  14. motorsport says:

    … [Trackback]

    […] Information on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  15. … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  16. … [Trackback]

    […] Information to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  17. see more says:

    … [Trackback]

    […] Info on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  18. Dividend says:

    … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  19. … [Trackback]

    […] Here you can find 62547 additional Information on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  20. … [Trackback]

    […] Here you will find 54588 more Information to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  21. … [Trackback]

    […] There you will find 30217 more Information on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  22. … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  23. … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  24. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  25. mejaqq says:

    … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  26. … [Trackback]

    […] Find More on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  27. … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  28. … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  29. … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  30. qiuqiu99 says:

    … [Trackback]

    […] Read More Information here on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  31. … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  32. … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  33. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  34. … [Trackback]

    […] Info on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  35. … [Trackback]

    […] There you will find 34115 more Info to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  36. sudoku says:

    … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  37. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  38. … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  39. aksara178 says:

    … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  40. … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  41. bonanza178 says:

    … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  42. … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  43. šeit says:

    … [Trackback]

    […] Read More to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  44. huayyim says:

    … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  45. … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  46. … [Trackback]

    […] Read More here to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  47. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  48. … [Trackback]

    […] Here you will find 25298 more Info to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  49. … [Trackback]

    […] Info to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  50. … [Trackback]

    […] Here you will find 17208 additional Information to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  51. … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  52. ccaps.net says:

    … [Trackback]

    […] Info to that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  53. … [Trackback]

    […] Here you can find 43404 additional Information on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  54. SIMPLEPLAY says:

    … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  55. … [Trackback]

    […] There you can find 79123 more Information on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  56. … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: testepsihologice.net/posts/povestea-olarului-lenes-si-a-inteleptului-mut […]

  57. cialis ad says:

    cialis ad

    cialis ad

  58. best online pharmacy that does not require a prescription

    best online pharmacy that does not require a prescription

  59. valium indian online pharmacy

    valium indian online pharmacy

  60. order cialis from canada

    order cialis from canada

  61. buy sildenafil usa

    buy sildenafil usa

  62. sildenafil pharmacy uk

    sildenafil pharmacy uk

  63. where can i order generic viagra online

    where can i order generic viagra online

  64. sildenafil 100mg discount

    sildenafil 100mg discount

  65. buy tadalafil without prescription

    buy tadalafil without prescription

  66. cialis paypal bezahlen

    cialis paypal bezahlen

  67. tadalafil canada

    tadalafil canada

  68. terugbetalingsformulier nolvadex

    terugbetalingsformulier nolvadex

  69. landslide lyrica

    landslide lyrica

  70. barbaro lasix

    barbaro lasix

  71. kokemuksia rybelsus

    kokemuksia rybelsus

  72. januvia and rybelsus together

    januvia and rybelsus together

  73. prozac paxil and zoloft are what type of antidepressant drugs

    prozac paxil and zoloft are what type of antidepressant drugs

  74. cymbalta and ibuprofen

    cymbalta and ibuprofen

  75. escitalopram oxalate price

    escitalopram oxalate price

  76. is keflex used for ear infections

    is keflex used for ear infections

  77. duloxetine cymbalta 30mg

    duloxetine cymbalta 30mg

  78. cheap viagra australia fast delivery

    cheap viagra australia fast delivery

  79. l’azithromycine effet secondaire

    l’azithromycine effet secondaire

  80. cephalexin expired 5 years ago

    cephalexin expired 5 years ago

  81. bactrim and lisinopril

    bactrim and lisinopril

  82. ddavp and fluid restriction

    ddavp and fluid restriction

  83. ezetimibe place in therapy

    ezetimibe place in therapy

  84. augmentin for sinusitis

    augmentin for sinusitis

  85. contrave 8/90 vs duromine

    contrave 8/90 vs duromine

  86. allopurinol dosing for gout

    allopurinol dosing for gout

  87. aripiprazole (abilify)

    aripiprazole (abilify)

  88. low dose aspirin

    low dose aspirin

  89. ashwagandha how to take

    ashwagandha how to take

  90. will baclofen show up on a drug test

    will baclofen show up on a drug test

  91. buspar and weight gain

    buspar and weight gain

  92. what are the side effect of celebrex

    what are the side effect of celebrex

  93. how to stop taking celexa

    how to stop taking celexa

  94. 10 units of semaglutide

    10 units of semaglutide

  95. can you get high on remeron

    can you get high on remeron

  96. effexor and trazodone

    effexor and trazodone

  97. actos plásticos

    actos plásticos

  98. caplyta vs abilify

    caplyta vs abilify

  99. voltaren gel coupon 2017

    voltaren gel coupon 2017

  100. acarbose hypoglykämie

    acarbose hypoglykämie

  101. claritromicina e repaglinide

    claritromicina e repaglinide

Leave a reply