Interpretarea testului Rosenberg

Dacă nu ți-ai făcut încă Testul Rosenberg, îl poți face aici.

Ce este stima de sine?

Stima de sine reprezintă părerea pe care o ai despre tine. Se bazează pe atitudinea pe care o ai fața de:

 • Valoarea ta ca persoană
 • Munca pe care o faci/ serviciul pe care îl ai
 • Ceea ce ai realizat până acum
 • Ce crezi că gândesc ceilalți despre tine
 • Scopul tău în viață
 • Locul tău în lume
 • Potențialul tău pentru succes
 • Punctele tale tari și slabe
 • Statutul tău social și modul în care te relaționezi cu ceilalți
 • Independența/ autonomia ta sau abilitatea de a sta pe propriile picioare

Se mai pot adăuga și alți factori care pot fi importanți pentru tine.

(tipul de stimă pe care îl ai tu îl găsești în mailul pe care l-ai primit după ce ai făcut testul)

Ce este o stimă de sine scăzută?

O stimă de sine scăzută apare când unul sau mai mulți factori din cei enumerați mai sus sunt afectați și imaginea de sine este influențată.

De exemplu: nu-ți place munca pe care o faci sau simți că nu ai niciun scop în viață, ai avut un insucces în dragoste, te simți singur, etc.

Ce este o stimă de sine crescută?
În momentul în care ești încrezător în tine, sigur pe tine și mulțumit se poate spune că ai o stimă de sine crescută. De aceea ești motivat și ai exact atitudinea care te poate face să reușești.

11 idei pentru creșterea stimei de sine

Află care sunt adevăratele tale probleme. Trebuie să realizezi că problema nu ești tu, ca persoană. Ai probleme în lumea exterioară și ele trebuie rezolvate dar asta nu trebuie să îți afecteze imaginea pe care o ai despre tine. Te asigur că ai un potențial uriaș, trebuie doar să te duci pe drumul învățării și al perseverenței.

Decide ce poți controla și ce nu. O sursă mare de descurajare o constituie dorința oamenilor de a schimba sau controla ceea ce nu se poate controla sau schimba. Sa încerci să impui altor oameni să simtă ceea ce nu simt sau să îi faci să facă ce nu vor, e o politică falimentară. Dacă cineva nu te place, să fie sănătos. Nu te lăsa afectat/ă.

Acceptă responsabilitatea. Pentru a găsi încredere deplină în tine, trebuie să îți asumi responsabilitatea pentru ceea ce poți schimba în viața ta. Felul în care relaționezi cu cei din jur, felul în care decurg relațiile tale sexuale și de iubire, succesul tău profesional și felul în care îți gestionezi emoțiile, TOATE depind numai de tine. Educă-te și evoluează. Crești, și odată cu tine crește și stima de sine.

Orice greșeală e o oportunitate de a învăța și de a lua lucrurile de la capăt, mai bine. Nu fă o tragedie dintr-un eșec. Succesul e un lung șir de eșecuri care se termină cu bine.

Competiția se dă doar cu tine însuți nu ca să dovedești ceva celui din jur. Daca anul trecut câștigai 100 de euro pe an si anul acesta castigi 1000 de euro, e o uriașă victorie personală. Nu-ți fă griji că altcineva face acum 100 de mii de euro pe an. Fiecare se află pe drumul său în viața și fiecare trebuie să își învețe lecțiile. Dacă perseverezi sigur vei obține tot ce îți dorești.

Fii o persoană ambițioasă. Când îți propui scopuri, fii realist, dar optimist tot timpul. Ai curaj să visezi, pentru că visele sunt materialul din care marile realizări sunt construite. Privește în viitor și vezi cum vrei să fii și ce vrei să ai. Apoi fă zilnic efortul pentru a ajunge unde ți-ai propus. Și FOARTE IMPORTANT, urmează visele tale, nu pe ale altora.

Gândește și vorbește pozitiv. Nu îți lăsa mintea otrăvită de negativism. Nu te gândi la ce nu se poate ci la ce se poate, nu la ce NU vrei, ci la ce vrei.

Investește în dezvoltarea personală. E cea mai bună investiție pe care o poți face. Investiția în tine.

Fii conștient de mesajele din mass media. Scopul lor este să îți inspire teamă și să îți scadă stima de sine pentru a cumpăra ceea ce ei au de vânzare.

ANTURAJUL. Este vital în evoluția ta. Fă-ți un grup de prieteni și prietene care au vise ca și tine, care sunt pozitivi și au încredere în forțele lor. Fă orice ca să intri în anturaj cu ei și în viața ta se vor întampla minuni.

Critica: Adu-le aminte oamenilor că dacă le vrei părerea, le-o vei cere. Poate că uneori datorezi un răspuns unor critici, dar niciodată nu le datorezi ÎNCREDEREA ÎN TINE. Nu ai de demonstrat nimănui, nimic.

Tocmai mi-am făcut Testul Rosenberg, îl recomand: http://www.testepsihologice.net/rosenberg


De reţinut:

 1. Încrederea în sine este fundaţia fără de care nu ai nicio şansă să te bucuri de succes, în niciunul din aspectele vieţii.
 2. Încrederea în sine vine în urma experienţelor trăite, a eşecurilor şi a lecţiilor învăţate.
 3. Nu există eşec, ci doar lecţii învăţate
 4. Perseverenţa este atotputernică.
 5. Curajul este esenţial şi oricine poate da dovadă de curaj.
 6. Gândirea influenţează până şi ultima celulă a unei fiinţe umane. Ai grijă ce gândeşti, căci gândurile tale, bune sau rele, sigur se vor materializa.
Fiecare nivel de stimă de sine are două profile. Citește-le și descoperă care din ele ți se potrivește ție.
a) Înalta şi stabilă

Circumstanţele externe şi evenimentele normale de viaţă au o mică influenţă asupra stimei tale de sine. Nu dedici prea mult timp şi energie pentru apărarea sau promovarea imaginii tale. Ești un individ stabil emoţional, care păstrează o oarecare coerenţă în afirmaţiile şi în conduitele tale, indiferent dacă contextul este favorabil sau defavorabil. Stările tale sufleteşti sunt mult mai temperate decât ale unei persoane cu stimă de sine tot înaltă, dar instabilă. O stimă de sine înaltă şi stabilă este solidă şi rezistentă. Nu îți pui tot timpul valoarea la îndoială. Poți accepta, deci, să nu controleze total o situaţie, fără a te simţi din acest motiv inferior sau devalorizat.

b) Înaltă şi instabilă

Chiar dacă este ridicată, stima ta de sine poate suferi şocuri majore, în special dacă te afli într-un context competitiv sau destabilizator. În aceste situaţii, reacţionezi energic la critică şi la eşec, pe care le percepi ca pe un pericol şi încearci să te pui în valoare afişând excesiv succesele sau calităţile tale. Te simți vulnerabil, agresat şi te îndoieşti de capacităţile tale atunci când te afli în contexte ostile sau pur si simplu critice. O persoană cu o stimă de sine înaltă şi stabilă primeşte criticile în mod raţional, pe când o persoană cu o stimă de sine înaltă, dar instabilă, va primi criticile la nivel afectiv şi va consacra multă energie autopromovării.

a) Scăzută şi instabilă

Stima ta de sine este în ansamblu, sensibilă şi reactivă la evenimente exterioare, pozitive sau negative. Ca urmare a satisfacţiilor şi succeselor, stima de sine trece prin perioade în care este mai crescută decât de obicei. Totuşi aceste progrese sunt adesea labile şi nivelul ei se reduce imediat ce te confrunți cu dificultăţi. Astfel, faci eforturi pentru a le oferi ție şi celorlalţi, o imagine mai bună. Ești dornic să-ți ameliorezi condiţia şi starea sufletească, ești preocupat să nu ai eşecuri sau să nu fii respins.

b) Scăzută şi stabilă

Dacă ai acest tip de stimă de sine ești foarte puţin mobilizat de evenimentele exterioare, chiar şi de cele favorabile. Depui puţin efort pentru promovaea imaginii şi stimei sale de sine, al cărui nivel scăzut îl accepți şi oarecum îl suporți. Prezenţa mediului social este prea puţin importantă pentru ca tu să te valorifici în ochii celorlalţi. Din punct de vedere al cauzelor acestui tip de stimă de sine, pe lângă argumentele evocate mai sus – la stima de sine scăzută şi instabilă – se pot adăuga unele diferenţe specifice. De exemplu, unele evenimente ale vieţii care au provocat la copil un sentiment de lipsa de control asupra mediului, cum ar fi decesul sau o stare depresivă manifestă a unuia dintre părinţi. De asemenea, aici pot interveni şi carenţele afective majore, tulburările stimei de sine fiind însoţite de alte manifestări patologice.

(interpretarea testului a fost luată din aceste două surse: 1 și 2)

Dacă găsești util acest test, te rog să îl trimiți unui prieten de-al tău căruia i-ar putea fi de folos! (folosește butoanele de mai jos)


 • diana

  Pai pot sa spun ca momentan, ma incadrez la stima de sine inalta si instabila. Interesant testul. Totodata, am si eu o intrebare, mi se intampla in ultima perioada sa gasesc foarte multe raspunsuri la intrebarile care ma framanta, in e-mailurile pe care le primesc. Ce ar trebui sa inteleg de aici

  • http://www.castigatimp.ro Vaida Bogdan

   Salut Diana,
   Ma bucur ca ai rezultate asa de bune. Sincer la intrebarea ta ti-as raspunde doar sa-ti citesti cat mai des emailul, daca e atat de bogat in informatiile de care ai nevoie :)

 • Sorin Ionut

  Este un raspuns obiectiv in ceea ce ma priveste .

 • Adriana

  stima de sine inalta si instabila.

 • amav

  Bogdan, faci o munca minunata si ma ajuti mult cu testele. Iti multumesc! :)

  • http://www.castigatimp.ro Vaida Bogdan

   Cu multa placere ;)

6 Responses to Interpretarea testului Rosenberg

 1. diana says:

  Pai pot sa spun ca momentan, ma incadrez la stima de sine inalta si instabila. Interesant testul. Totodata, am si eu o intrebare, mi se intampla in ultima perioada sa gasesc foarte multe raspunsuri la intrebarile care ma framanta, in e-mailurile pe care le primesc. Ce ar trebui sa inteleg de aici

  • Vaida Bogdan says:

   Salut Diana,
   Ma bucur ca ai rezultate asa de bune. Sincer la intrebarea ta ti-as raspunde doar sa-ti citesti cat mai des emailul, daca e atat de bogat in informatiile de care ai nevoie :)

 2. Sorin Ionut says:

  Este un raspuns obiectiv in ceea ce ma priveste .

 3. Adriana says:

  stima de sine inalta si instabila.

 4. amav says:

  Bogdan, faci o munca minunata si ma ajuti mult cu testele. Iti multumesc! :)