Descoperă-ți personalitatea!
(partea a treia) Secretele celor 16 tipuri de personalitate din testul MBTI

(partea a treia) Secretele celor 16 tipuri de personalitate din testul MBTI

(sper că ai citit prima parte și a doua!)

Cum poate o persoană care se bazează pe gândire să înțeleagă o persoană bazată pe emoții?

În articolul anterior am scris despre cele 2 moduri prin care primim informație: prin simțuri și prin intuiție.

După ce o primim, trebuie să o evaluăm (să o judecăm):

  • prin gândire (T)
  • și prin emoții (F)

Gândirea și emoțiile sunt cele mai prost înțelese preferințe (de multe ori datorită elementului sexual pe care le includ).

În cărțile în care e prezentat testul MBTI e generalizat că:

  • o treime din bărbați sunt F iar două treimi sunt T
  • o treime din femei sunt T iar două treimi sunt F

Conform institului CAPT, în America:

  • 61% din bărbați sunt T, 39% sunt F
  • 29% din femei sunt T și 71% sunt F

Cam pe’acolo.

Problema principală este presupunerea (greșită) că persoanele T gândesc mult iar persoanele F simt fără să gândească.

Adevărul este că procesul de gândire implică mai mult decât preferința cu care evaluezi informația. Procesul trece și prin emoții, valori, experiență, și multe altele.

Și, după cum te-am obișnuit în articolele trecute, iar avem 2 stereotipuri:

  • tipul care gândește (strict, logic, rațional, obiectiv, îi place să se prindă de lucruri, reține mai degrabă numere decât fețe, vrea ca totul să fie obiectiv/logic/rațional pentru că așa ia deciziile, corectitudinea e importantă pentru el, este mândru, dacă greșești îți spune, este internalizat, nu înțelege ce simt alte persoane, nu este empatic)
  • femeia care simte (ia decizii bazate pe valori și sentimente, află cum te simți, nu vrea ca alții să se simtă prost, va încerca să împace pe toată lumea chiar și în defavoarea ei, e deschisă la inimă, corectă, preferă să se abțină decât să jignească pe cineva, își pune des întrebarea de ce lumea nu o întreabă cum se simte, e empatică, se pune în poziția ta pentru a înțelege cum te simți, e bună la calibrarea emoțiilor, înțelege ce gândesc ceilalți, e externă, observă reacțiile altor persoane, dorește să-ți facă pe plac și să te satisfacă)

Cum gândește un cuplu T/F privind așezarea unei vaze în apartament:

T: Așa e, indiferent dacă-ți place sau nu. O punem acolo și cum te simți e problema ta.

F: Cum te simți legat de asta? Hai să vedem dacă o punem sau nu. Dacă crezi că nu e bine am să cedez și o lăsăm așa.

Menționez că e vorba de subconștient. Persoanele T nu aleg conștient să ignore sentimentele celorlalți.

Războiul: gândire sau emoții?

Tipul T vede tipul F:

  • dramatic
  • lipsit de rațiune
  • prea se bagă pe sub piele
  • capricios
  • în afara realității
  • nu te poți baza pe el
  • ușor dus de emoții
  • neprofesionist

Tipul F vede tipul T:

  • rigid
  • rece
  • îndepărtat
  • lipsit de toleranță
  • lipsit de senzitivitate
  • nepăsător

Avem stereotipurile, avem elementul sexual => avem război!

Cele două preferințe sunt modul în care judecăm (evaluăm) informația.

Unii dintre noi judecă pe baza gândirii: structurat, logic, obiectiv iar alții pe baza emoțiilor: personal, în funcție de valorile celor din jur.

În ambele cazuri judecăm și simțim.

Mitul roboțeilor: “persoanele bazate pe gândire nu simt”

În general, persoanele T își țin mai bine sub control emoțiile. Ei simt, dar își controlează mai bine canalul prin care își exprimă emoțiile.

Eu sunt ISTJ, cel mai robotic tip de personalitate. În relațiile mele sociale le spun prietenilor că emoțiile mele sunt ca un puț. La suprafață nu afișez nimic dar în adânc am parte de tot tacâmul.

Într-o carte despre relațiile de cuplu, Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, modul de gândire al femeilor e descris ca o mare cu valuri. Valurile vin, te scaldă în emoții, pe urmă se retrag .. numai ca să vină din nou, mai puternice.

De ce nu ne înțelegem unii pe alțiiBook_053

Imaginează-ți 2 cutii: pe una scrie gânduri iar pe alta emoții.

Când iei o decizie, din ce cutie îți tragi motivele?

Din cea a gândirii?

Din cea a emoțiilor?

Din ambele?

Adevărul e că nu ne ajung cele 2 cutii. E mult mai mult decât atât! Mai poți adăuga intuiție, experiență și multe altele. Alegerea ta bidimensională devine astfel multidimensională.

Deși în Testul MBTI alegerea se reduce la T sau F, adevărul este că sistemul e mult mai complex.

Orice decizie iei, începi cu anumite premise. Logica și raționamentul tău te duc către concluzie. Dar logica nu are legătură cu premisele (care “ni se dau” sau “le presupunem”).

Dacă pornești cu premise false, oricât de bun e raționamentul tău,
concluzia va fi cea greșită!” -> Tweetuie

Diferența dintre T și F nu constă în logica pe care se bazează ci în premisele pe care cele 2 tipologii le preferă. Logica și raționamentul funcționează destul de bine la majoritatea oamenilor dar premisele sunt diferite.learn_thumb_thinking_feeling

  • T își încep ideile în capul lor, conceptualizează, trag concluzii pe baza ideilor lor.
  • F încep cu sentimentele lor și continuă cu ce le indică sentimentele.

T și F se descurcă la raționament dar nu aici e diferența dintre ei. Diferența e cum încep: bazându-se pe idei sau pe emoții.

Un F poate începe cu emoții și să urmeze o logică corectă pentru a trage concluzia bună (bazându-se pe sentimentele lui).

Poți să-ți schimbi preferința MBTI?

Conform Wikipedia, între 39% și 76% dintre persoanele retestate se încadrează în alte categorii. Să fie din cauză că testul nu a fost administrat corect sau din cauză că acele persoane și-au schimbat preferința?

Majoritatea psihologilor spun că persoanele și-ar fi schimbat comportamentul, nu preferința.

Dar diferența dintre T și F se reduce la un singur lucru: asocierea cu emoțiile tale contra disocierea față de emoțiile tale.

În materialul Miercuri e prima zi din săptămână am adus în discuție, pentru prima oară, recadrarea.

Atâta timp cât tu crezi că ești disociat de emoțiile tale (sau asociat cu ele) te-ai băgat în cutiuță. Pentru a depăși momentul trebuie, în primul rând, să crezi că e posibil.

În articolul următor am să-ți arăt primul pas prin care îți vei demonstra că preferința poate fi schimbată!

Ca să concluzionămThoughtsEmotions

T gândesc și F simt.

Diferența este preferința pe care o au.

T obișnuiesc să nu-și dea seama de emoțiile lor. Chiar dacă simt emoții, nu sunt conectați la ele. (Ca și cum te-ai lovi la picior dar tu trebuie să joci fotbal așa că vei continua să joci.) Simți emoții dar nu te concentrezi pe ele. Emoțiile negative (intense) sunt atât de traumatizante încât T ar alege să nu simtă puternic niciun fel de emoție (decât să simtă și acele emoții negative puternice).

F simt emoțiile, fie ele pozitive și negative. F găsesc o plăcere în a trece prin ciclul de emoții: emoții pozitive, negative, iar pozitive.

Un lucru interesant despre persoanele care simt intens, care sunt empatice: poți chiar să vezi cum calibrează ceea ce spun. Dacă le spui ceva pozitiv, dacă ești de acord cu ele vei vedea cum zâmbesc și sunt fericite. Dacă nu ești de acord sau ești chiar nervos pe ele vei vedea cum se fac mici și încearcă să spună ceva care să le scoată din situația respectivă (unde a apărut conflictul emoțional).

Dacă încerci să aduci în contact cu emoțiile ei o persoană care procesează abstract (T), va încerca toate tehnicile pe care le știe ca să scape (ba chiar se va enerva).

Interesant ..

Acum vin și te întreb: ai avut situații în viața ta în care ai acționat în preferința opusă ție?

Dacă ești T, ai avut situații în care ai filtrat informația prin emoțiile tale (poate situații intense emoțional)?

Dacă ești F, ai avut situații care ți-au cerut să evaluezi informația prin filtrul gândirii? (poate te comporți diferit la servici față de acasă)

Lasă-mi un comentariu cu răspunsul la această întrebare, sunt foarte curios!

7 Responses to (partea a treia) Secretele celor 16 tipuri de personalitate din testul MBTI

  1. Tudor D. says:

    sincer si pe tine se vede ca esti T dupa cum ai descris F-ul.. :)))))

  2. annisia says:

    Da , multumesc si mult succes

  3. Cati7 says:

    Sunt F, a trebuit sa evaluez informația prin filtrul gândirii de ft multe ori si mi-a fost ft greu- am avut impresia ca “pierd ceva” dar apoi si primesc, e un schimb…mai dureros sa zic,un schimb ce ma schimba intr-un fel. Rezultatul a fost uneori bun,alteori nu a fost bun.

  4. Cristi says:

    Sunt o persoana ISTP. Am sa-ti raspund la intrebarea “Dacă ești T, ai avut situații în care ai filtrat informația prin emoțiile tale (poate situații intense emoțional)?” printr-o poveste din viata mea personala. Acum un an a aparut un conflict imens intre mine si tatal meu lucru ce m-a ranit foarte mult mai ales ca pe tata il iubeam cel mai mult: ca pe mine insumi. Pe langa asta tatal meu s-a distantat si mai mult de mine dupa ce a intrat intr-o relatie cu una (asta dupa ce s-a despartit de mama), o femeie ce imi deveni-se mare dusmanca. Nu spun cum s-a ajuns la punctul culminant, ce urmeaza sa-l descriu, dar iti spun ca a fost cea mai mare experienta din viata mea. Dezamagirea imensa din sufletul meu, inima-mi ranita de tatal meu, dusmania venita din partea femeii aceleia, frica ce-o aveam de viitor, neincrederea ca voi mai vedea ceva bun pe lumea asta (din moment ce pierdeam iubirea tatalui meu)… toate astea m-au adus intr-o depresie observata cu ochii mei. Stand pe un scaun la o discutie aprinsa cu tata si femeia lui mi-am vazut mana dreapta cum tresarea datorita celor doua ganduri ce le aveam in momentul acela doua ganduri ce ma fac sa cred ca ma aflam intre inger si diavol: 1)”nenoroceste-o Cristi pe asta ce-ti vrea raul, iti strica viata si ti-a furat tatal tau iubit de alta data” si 2)”nu te lapada Cristi de Dumnezeu, nu strica buna impresie ce poate i-ai facut-o pana azi si nu-ti strica viata/viitorul”. Atunci poate cu ajutorul lui Dumnezeu sau poate datorita iubirii mele fata de El, m-am ridicat usor de pe scaun, mi-am pus mainile pe marginea mesei unde se aflau cutitele zicandu-mi in gandul meu “mainile raman pe masa, mainile raman pe masa, mainile raman pe masa…” si-n felul asta am ajuns la tata pe care l-am sarutat pe obraz ca semn de ramas bun dupa care mi-am bagat mainile in buzunar de teama sa nu fac o prostie (s-o nenorocesc pe aia cu cutitele) si-am plecat din locul acela. Deci iata ce conflict imens a fost intre partea mea sentimentala si cea rationala.

    • Vaida Bogdan says:

      Oao Cristi. Ti-am citit raspunsul si am ramas marcat.. Am sa-l forwardez si unui prieten de’al meu care se confrunta tot cu o situatie intensa, asemanatoare ca personaje dar care nu a ajuns la situatia aceasta.
      Iti multumesc ca imparti, sa stii ca ajuta!

Leave a reply