Descoperă-ți personalitatea!
Învățare eficientă – exemplu practic

Învățare eficientă – exemplu practic

Situația

Acum câteva zile eram la o ședință de coaching în time management cu o persoană implicată în mai multe ONG-uri. Discutând, i-am dat câteva exemple despre cum o poate ajuta Principiul Pareto să se concentreze pe acele probleme care, odată rezolvate, îi vor oferi rezultatul maxim.

Răspunsul ei a fost: “la mine nu se aplică!”.

Dacă aș fi primit 10 ron de fiecare dată când am auzit acest răspuns aș fi miliardar!

(Ca o paranteză, acesta e unul dintre motivele pentru care trainingurile bune costă mult. Când plătești bine pentru un training, prețuiești informația primită și ești motivat să o aplici.)

În acel moment am întrebat-o de ce crede că nu se aplică.
Discutând, am ajuns la un răspuns simplu: exemplele pe care i le dădusem nu se potriveau pe situația ei concretă.

Proiectele ONG la care participa erau percepute ca fiind hobbyuri și nu-i creau probleme de timp.

Problemele apăreau în altă parte.

Mi-a explicat cum, în momentul în care citește o carte de dezvoltare personală pierde prea mult timp cu un autor care “umple pagini” în loc de a primi ideea și de a trage singură concluziile.

La fel și cu franceza pe care dorește să o învețe. Deși a învățat la școală limba franceză, și se descurcă la citit/vorbit, are mici probleme de exprimare. Cursurile la care a participat se axau sau pe vorbit, sau pe gramatică .. iar ea nu dorește să învețe luni de zile lucruri pe care le știe pentru a atinge și subiectele la care nu se descurcă

În momentul acela am înțeles nevoia ei.

A fi performer – călcâiul lui Ahile

Tipologia ei comportamentală o “forța” să termine întotdeauna ceea ce începea.
Ca urmare, era un “goal getter”, o persoană care avea rezultate.
În timp, rezultatele pe care le obținea constant și feedbackul primit din jurul ei (când își atingea targetul) o motivau să aibă mai multe rezultate .. să nu lase lucrurile neterminate.

Problema în astfel de situații este că “ne băgăm în cutiuță“.
Având constant rezultate, ajungem să considerăm că este important să ducem la sfârșit tot ceea ce începem.

Ne-am programat.

Dar nu ne gândim la cealaltă parte a paharului: momentul în care începem un proiect și realizăm că un alt proiect ne-ar aduce mai multe beneficii. Începem o carte, numai ca să realizăm că nu e atât de bună, sau că ar fi mai eficient să sărim primele 2 capitole care nu ne interesează.

I-am vorbit despre aceste situații și mi-a confirmat, asta s-a întâmplat.

Este facinant ce se întâmplă în momentul în care cunoști rotițele care îți determină acțiunile. Poți să schimbi mecanismele care stau la baza personalității tale!

În urma conversației, partenera de discuții mi-a spus că va abandona una din cele 3 cărți pe care le citea, exercițiu care o va ajuta să conștientizeze că nu tot ce începe trebuie terminat.

Când am lansat cursul The Secrets of Personality, curs cu peste 1000 de participanți, am realizat că deși vorbesc binișor limba engleză, binișorul acela nu se ridică la așteptările mele.The Secrets of Personality

Când țin un training în limba română, introduc în timpul trainingului argumente, jocuri sau elemente de captarea atenției în funcție de reacțiile publicului. La fel și când fac videouri; experiența mă ajută să concep un exemplu practic sau un final motivant în timp ce vorbesc.

Când vorbesc în limba engleză, pot sau să mă concentrez pe calitatea materialului sau să mă concentrez în a-mi păstra accentul și cuvintele corecte.

Ca să rezolv situația i-am dat unei prietene (care este trainer de engleză) acces la cursurile mele și am rugat-o să-mi găsească top 5 greșeli de exprimare. Pe urmă, să conceapă niște exerciții care să mă ajute să-mi corectez acele greșeli.

Cu alte cuvinte, în loc de a participa la un curs de engleză care nu m-ar ajuta mai deloc (știu engleză, bine!), îmi corectez exact acele probleme de vorbire care mă afectează la traininguri.

În Jurnalele Excelenței îmi scriu notițe despre idei, experimente și alte situații din viața mea care încă nu s-au concretizat în articole. Dacă vrei să dai un ochi peste aceste schițe, poți să o faci aici.

Când i-am vorbit despre situație studentei mele, a avut a doua realizare din acea zi! Exemplul meu se mula perfect pe nevoia ei de a-și corecta franceza și mi-a promis că va trece la acțiune, acum știe ce are de făcut.

PS: Dacă ți-a plăcut materialul și crezi că aceste exemple ar fi de ajutor unor cunoscuți de-ai tăi te rog să le trimiți pagina folosind unul din butoanele de mai jos.

One Response to Învățare eficientă – exemplu practic

Leave a reply