ISTJ: Introvert logico-senzorial

Daca ai ajuns la această pagină fără să-ți fi făcut testul MBTI poți să-l faci la linkul acesta.

Maxim Gorki, Inspector

1. Ştie să aleagă în mod inteligent şi exact cel mai bun din sis temele, abordările existente, manifestând în aceasta intransigenţă care ajunge până la încăpăţânare, se luptă pentru implementarea lui, refuză categoric tot ce nu adaugă nimic la el, aduce acest sistem până la starea ideală, te poţi întru totul bizui pe el în ceea el priveşte realizarea sistemului, chiar dacă el e schimbător, evită improvizările, se pregăteşte cu grijă pentru luare de cuvânt, referat, orice lucru de răspundere.

2. Niciodată nu disperă şi nu se lasă stăpânit de iluzii, e întotdeauna la fel de egal, calm, logic, este un om modest, nu are înclinaţii spre divagări fantezişte şi nici la alţii nu-i place îngâmfarea intelectuală şi sentimentalitatea deşartă, acordă importanţă amănuntelor, ştie să le generalizeze şi sa tragă concluzii, avertizează pe ceilalţi împotriva unei explicaţii simpliste a legilor existenţei doar prin factori generali, integrali , neluând în considerare factorul uman, individul.

3. Are tendinţa de a analiza profund probleme înguste stabileşte cu grijă legătura lor cu cele studiate anterior, ştie să aplece urechea la ce spune interlocutorul său şi să deducă chiar şi din relatări fragment re esenţa celor expuse, simte starea de spirit a interlocutorului, adesea se pricepe să asculte pe doi deodată; are o normă înaltă a solitudinii, citeşte puţin, dar meditează mult, aceasta este starea sa preferată, întotdeauna găseşte aplicarea practică a cunoştinţelor, acţiunile sale par paradoxale ai imprevizibile celor care nu ştiu să înţeleagă până la capăt situaţia, vede ieşirea acolo unde alţii nu o remarcă.

4. Este destul de închis şi discret, nu-i place să se afle în centrul atenţiei, în relatiile cu oamenii e delicat şi discreţ, dar resimte totuşi nevoia de ascultători, prin consecvenţa în realizarea propriului sistem trezeşte admiraţia oamenilor, atunci când vede ceva precis iar alţii văd greşit el devine agresiv; este încăpăţănat, nu acceptă compromisuri, ca şef este inclinat sa strângă şurubul, ars tact, simte oamenii, dar îi priveşte ca instrumente, simpatiile şi antipatiile personale nu-l influenţează, importante sunt rezultatele, subordonează morala logicii.

5. E dârz, fără capricii, ştie să se stăpânească, nu cheltuieşte timpul cu treburile casnice, preferă să-şi ascundă senzaţiile: foamea, oboseala, durerea, frica (copilul bolnav nu suspină pentru a nu traumatiza pe mama lui), munceşte calm, sigur şi sistematic, fără căderi şi elanuri.

6. Nu-şi ascunde preferinţele, uneori se pare că le demonstrează în mod expres, nu lasă să treacă neobervată nici o persoană de sex opus; apreciază sentimentele celor din jur numai după manifestările lor exterioare, cum se uită partenerul la el, cum vorbeşte cu el, de aceea greşeşte destul de uşor, şi ia drept sentimente ale partenerului dorinţa sa de a fi iubit, e conştient de acest fapt, de aceea e neîncrezător şi bănuitor.

7. De regulă e ambiţios, caută să deţină un anumit post, să ocupe o anumită poziţie în societate, în ierarhia funcţiilor, dar în aceasta îl împiedică adesea firea sa închisă, timiditatea; pune la suflet atât aprecierea cât şi critica, trăieşte dureros insuccesele dar preferă să nu se exteriorizeze în această privinţă, având un sentiment acut al dreptăţii e exigent faţă de sine şi de ceilalţi, simpatiile sale sunt constante şi profunde deşi puţin numeroase, nu suportă familiaritatea, pe oamenii agresivi şi batjocoritori, deşi nu intră în polemică cu ei.

8. Il irită în dispută oamenii tăcuţi, pentru el importantă este informaţia, dacă nu o obţine, devine bănuitor, adesea poţi auzi de la el reproşul “De ce nu-mi spui nimic?” are nevoie ca să fie ajutat să-şi împartă timpul, să-i se creeze o dispoziţie pentru lucru, înaintea unei luări de cuvânt importante e uneori util pentru el să asculte o anumită piesă muzicală.

9. E extrem de inventiv în descoperirea unor noi forme ale obiectelor, poate fi un bun artist, meseriaş, disigner, creator de modă, îi place să facă cadouri dar nu cu ocazia unor aniversări, care se fac din obligaţie, are grija ca partenerul său să aibă tot ce-i trebuie, se îmbracă foarte modest, logic, dar pe partener caută să-l îmbrace foarte elegant, chiar luxos, să-l facă remarcat, şi o face ca paravan pentru propria sa fire introvertită; bărbaţii poartă barbă pe care când o lasă, când o tund.

10. E înclinat să creeze pe un anumit teritoriu un spaţiu închis al unor lucruri personale, în care fiecare lucru îşi are locul său, nu-i place dacă cineva se amestecă în această lume, de exemplu dacă îi mută lucrurile dintr-un loc în altul, fiindcă prin aceasta se tulbură armonia, acasă la el este de obicei o ordine ideală, hainele şi le împarte foarte strict în haine de purtare şi de ieşire în oraş, pâinea, salamul tăiate oricum îl irită.

11. Gândirea sa e foarte logică, consecventă, luând cuvântul pune întrebări celor de faţă şi apoi răspunde el însuşi la ele, apreciază tot ce observă multilateral şi în expresie numerică, cantitativâ, după părerea sa orice om posedă un anumit sistem de vederi, dac acesta nu se potriveşte cu al lui îl dezaproba, dă devadâ de multe ori de pedantism.

[mbti – up]

ISTJ – Soldaţii 
În general se regăsesc în următoarele caracteristici: 

Preţuiesc tradiţia, siguranţa şi liniştea sufletească

Sunt dispuşi să muncească mult şi pe o durată lungă de timp pentru a-şi îndeplini datoriile

Lumea se poate baza pe ei

Loiali şi credincioşi

Stabili, practici şi cu picioarele pe pământ

Preocupaţi de familie

NU le place să facă lucruri care nu au sens pentru ei

NU le plac teoriile decât dacă au aplicabilitate practică

Lideri naturali

Preferă să muncească singuri însă pot lucra şi în echipă dacă e nevoie

Spirit ascuţit al observaţiei, acumulează informaţii prin simţuri şi le ţin minte

Au un interior bogat şi plin de informaţii care îi ajută să înţeleagă problemele pe care le întâlnesc în viaţă

Respect profund pentru fapte şi informaţii concrete

Iau decizii obiective aplicând un raţionament logic

Nu le place schimbarea decât dacă li se arată un beneficiu concret

Au o părere foarte clară despre cum trebuie făcute lucrurile

Le plac mediile ordonate

Au standarde foarte înalte pentru comportamentul propriu şi al celor din jur

Nu pot înţelege uşor sentimentele oamenilor din jur

Capabili să facă aproape orice dacă îşi propun

ISTJ au o trăsătură care îi pune în avantaj când vine vorba de realizări – PERSEVERENŢA. Pot face aproape orice îşi propun, totuşi, există domenii în care se vor descurca mai bine şi mai natural. Oriunde e nevoie de abilităţi organizatorice şi de putere de concentrare pentru a crea ordine şi sisteme:

 

Posibile cariere pentru ISTJ 

Administratori, manageri, directori

Contabili

Poliţişti sau detectivi

Judecători

Avocaţi

Doctori/dentişti

Programatori/specialişti în calculatoare

Lideri militari

[mbti – down]

 • http://www.facebook.com/andreea.varga.391 Andreea Alida

  super! ma bucur ca m-am vazut in oglinda odata cu descrierea aceasta. Multumesc!

 • Dana

  Chiar mi se potriveste perfect
  Multumesc.

 • boni76

  Mi se potriveste. Culmea ca sunt avocat si tocmai ce am luat examen de magistrat deci as purtea spune ca si la profesie stau bine :)

 • florin_mihail

  Surprinzător de adevărat…..

 • Cosmin Pufu Trancotă

  Hm…. Da 95%…

5 Responses to ISTJ: Introvert logico-senzorial

 1. super! ma bucur ca m-am vazut in oglinda odata cu descrierea aceasta. Multumesc!

 2. Dana says:

  Chiar mi se potriveste perfect
  Multumesc.

 3. boni76 says:

  Mi se potriveste. Culmea ca sunt avocat si tocmai ce am luat examen de magistrat deci as purtea spune ca si la profesie stau bine :)

 4. florin_mihail says:

  Surprinzător de adevărat…..

 5. Cosmin Pufu Trancotă says:

  Hm…. Da 95%…