ISFP: Introvert senzorialo-etic

Daca ai ajuns la această pagină fără să-ți fi făcut testul MBTI poți să-l faci la linkul acesta.

Dumas, Mediator

1. E un realist şi pragmatic, înţelege bine interesele oamenilor şi ţine seamă de ele, luând decizii în orice problemă consideră că oamenii nu sunt în stare să acţiuneze împotriva propriilor lor interese, orice declaraţii ar faoe, de aceea are o atitudine ironică faţă de cuvinte bombastice v şi comportări nefireşti, îşi bate joc de ele (Haşek), se orientează către valori simple, care inspiră încredere – familia, casa, prietenii, acele mici bucurii şi plăceri pe care le aduc, se ghidează calm după cursul vieţă aşteptând ca el să-i sugereze încotro să o apuce în continuare.

2. Lumea îl iubeşte pentru firea blândă, surâsul cald şi glumă, ştie să aducă bucurie oamenilor, partea lui forte este capacitatea de a dirija stările emotive ale altor oameni, are reacţii emoţionale foarte rapide, conştiente, îndreptate înspre studierea şi schimbarea stărilor emotive ale celor din jur, aceasta este motivaţia numeroaselor glume, la care renunţă foarte repede atunci când observă că sunt ne la locul lor, în el se produce un proces permanent de creaţie emoţională, căutarea unor variante cât mai eficiente care să-l dinamizeze pe partener, controlează cu pasiune deosebită dispoziţia celor apropiaţi.

3. Urmăreşte cu atenţie timpul, îşi aduce bine aminte de date, femeia care aparţine acestui tip îşi va aduce aminte şi la nunta de aur de ziua şi ora primei întâlniri, de data depunerii actelor la oficiul de stare civilă; uneori îl chinuie sentimentul că e neputiincios faţă de scurgerea timpului, faţă de cotiturile şi schimbările destinului, nu-i place să promită, fiindcă ştie că pe urmă acestea vor veni la un timp nepotrivit şi promisiunea ar putea deveni de neîndeplinit din cauza aglomerării unor sarcini, dacă celălalt insistă, el răspunde: “Nu pot să vă promit dar mă voi strădui”.

4. Are inclinaţie pentru tot ce e simplu, firesc, îl defineşte spiritul practic, care aşează latura materială a vieţii deasupra valorilor spirituale, un ataşament faţă de tradiţii şi în acelaşi timp neîncrederea faţă de tot ce e neobişnuit, pasiunea pentru cămin ca simbol al independenţei personale, îl atrag nu atât ideile abstracte cât latura folositoare a lucrurilor, nu generalizările teoretice ci îndemnul la acţiune care ar duce nemijlocit la un rezultat concret; reţinerea vi stăpânirea de sine care îl caracterizează se pot transforma într-un moment greu într-o exaltare încrâncenată.

5. Resimte cu rafinament natura, arta, ştie să fixeze în memorie şi să reproducă stări emoţionale şi sentimente trăite o singură dată, sunetele, culorile, mirosurile se sedimentează la el în senzaţii ce rezistă timpului, un sunet, un miros accidental pot trezi în memoria lui întregi tablouri. “Dumas” este în stare să creeze imagini care să trezească sentimente, dar e incapabil să le analizez: în sufletul lui se luptă stoicul lucid cu liricul răzvrătit.

6. E un fatalist, crede în rolul întâmplării, al norocului, consideră că viaţa e guvernată de destin, adesea crede în semne, prevestitoare. Atunci când predomină această stare sufletească devine pasiv, lipsit de iniţiativă, odată ce nimic nu depinde de el, de ce să te mai agiţi: aşteaptă cu întristare bătrâneţea sau neplăcerile; această stare, ca şi următoarea, sunt manifestări ale lipsei de dualism a lui “Dumas”.

7. Pot fi un Iăudăros, un fanfaron; în viaţa oricărui om există momente în care el se revoltă împotriva controlului social asupra sa, într-o asemenea stare de spirit dintr-un om modest, calm, care condamnă afectaţia, poza “Dumas” se transformă într-un încrezut, un fanfaron şi un impertinent; în asemenea clipe îţi vine greu să crezi că e un introvertit, în loc să caută cu anxietate să discearnă contururile viitorului el alege soluţii riscante, provoacă destinul. “Dumas”-fanfaronul se foloseşt adesea de presingul emoţional pentru a crea şi a menţine o stare de permanentă ciocnire şi contradicţie a intereselor în care se simte ca peştele în apă.

8. Există reprezentanţi mai mult sau mai puţin sociabili ai acestui tip, însă în nici una din aceste cazuri nu prea poţi să ţi-l imaginezi ca un orator pe tribună, mulţumită unei prezenţe plăcute, atrăgătoare, zâmbetului nelipsit de pe buze el provoacă simpatia celor din jur, e adesea acostat pe stradă cu diverse întrebări, dar nu zâmbeşte unei persoane faţă de care manifestă antipatie.

9. Remarcă întotdeauna altercaţiile şi contradicţiile dintre oameni, fiindcă subliniază interesele fiecăruia, însă nu-i place să ia partea cuiva, de cele mai multe ori caută să-i împace, e un maestru al diplomaţiei de luntre, preferă să se lămurească cu calm în chestiunile aflate în discuţie, fără izbucniri emoţionale, sprijinindu-se pe fapte, îi este contraindicat să ţipe, să facă scandal, căci atunci când ajunge să strige îşi pierde demnitatea, autoritatea.

10. Sociabil, aparent întotdeauna într-o dispoziţie bună, optimistă, cald, grijuliu, cu faţa zâmbitoare, îşi ascunde adevăratele sentimente, îi place foarte mult să facă vizite, primeşte musafiri cu un deosebit devotament, e nevoit să se îngrijească de mâncare, de comfort, ceea ce îi răpeşte mult efort ceea ce are uneori drept consecinţă că nu mai doreşte să invite la el, îi plac ieşirile în mijlocul naturii cu un grup întreg de oameni interesanţi, dar nu de mare durată: îl sperie condiţia lipsei de comfort.

11. Nu-i place să ceară sau să pretindă să i se facă vreun serviciu, îşi satisface toate nevoile cu propriile forţe, explicând aceasta prin faptul că îi e incomod, dar această explicaţie ascunde refuzul de a se simţi obligat faţă de cineva, nu-i place să se afirme până nu e nevoie de el, caută să nu ajungă nici în rândul fruntaşilor nici al codaşilor, nu-i place să concureze, să spună “nu”, întrerupe cunoştinţele nedorite, de aceea se teme de oamenii “lipicioşi”, are nevoie de un om care în nici o împrejurare ne intră în conflict, ci mai degrabă pleacă trântind uşa.

12. Ia în considerare comoditatea celorlalţi, e atent la problemele prietenilor săi, începând de la aceea dacă sunt sătui şi terminând cu apărarea drepturilor şi intereselor lor; îi vine greu să ceară pentru el şi uşor să ceară pentru prieteni, se hotăreşte cu greu să cumpere lucruri pentru sine şi cu uşurinţă ajută pe omul apropiat, chiar împrumutând de la alţii, pentru ca să facă cumpărături mai mari are nevoie de aprobarea partenerului, obţinând-o e, încântat.

13. Întrevede mai bine dificultăţile şi pericolul decât perspectivele strălucitoare, această împrejurare îi limitează iniţiativa, nu se hotăreşte să întreprindă ceva nou fără aprobarea dualului, are spirit de iniţiativă numai pe propriul său teritoriu, nu-i place dacă altul se amestecă în bucătăria lui, prezintă numai rezultatele, nu suportă să i se critice metodele şi faptele, preferă să ajunge la o înţelegere pe cale neoficială, nu-i place să acţioneze pe căi oficiale, cedează acest lucru partenerului.

14. Uneori ajunge la concluzia că partenerul sau toţi colaboratorii nu sunt suficient de activi, atunci e în stare să descarce asupra lor supărarea sa, uneori e gata să zgăltae pe dualul său paşnic şi puţin inert, pe “Don Quijote”, alteori deadreptul îl imploră “ia înfurie-te şi tu odată!”

Tocmai mi-am făcut Testul MBTI, îl recomand: www.testepsihologice.net/mbti

ISFP – Artiştii 
În general se regăsesc în următoarele caracteristici: 

• Foarte conştienţi de mediul ce îi înconjoară

• Trăiesc în prezent

• Le place un ritm mai domol şi oportunitatea de a savura momentul

• Loiali şi credincioşi ideilor şi oamenilor importanţi pentru ei

• Individualişti, fără dorinţa de a conduce sau de a urma pe cineva.

• Iau lucrurile în serios deşi de multe ori par a nu le lua

• Tăcuţi şi rezervaţi cu excepţia oamenilor pe care îi cunosc foarte bine

• Un simţ estetic foarte dezvoltat

• Le place să fie originali şi nonconformişti

• Nu le plac programele stricte

• Ai nevoie de spaţiu şi libertate de desfăşurare

• Nu le plac activităţile de rutină, dar le fac dacă e nevoie

 

Tipul ISFP are nevoie de o carieră care e mai mult decât o slujbă. Cariera lor trebuie să corespundă cu valorile şi convingerile puternice pe care le au. Din moment ce le place să trăiască în clipa prezentă şi să savureze clipa, nu se descurcă prea bine în medii cu ritm foarte dinamic. Au nevoie de spaţiu şi timp ca să funcţioneze în mod natural. Dacă abilităţile lor naturale sunt lăsate să lucreze, pot găsi un minunat artist în fiinţa lor. Aproape toţi marii artişti din lume au fost ISFP. Pentru că ISFP este foarte sensibil la sentimentele oamenilor şi reacţiile lor, iar valorile proprii îi îndeamnă să ajute oamenii, cei din tipul ISFP sunt consilieri şi profesori înnăscuţi:

Posibile cariere pentru ISFP 

• Artist

• Muzician / Compozitor

• Designer

• Lucrul cu copii mici

• Profesor

• Psiholog

• Veterinar

• Pediatru

Dacă te-ai regăsit în descrierea de mai sus îți recomand să mai faci un pas în dezvoltarea ta personală.

Află:
 • Cum te sabotează personalitatea ta de la a fi productiv și a-ți atinge țelurile
 • Psihologia succesului: care e acel punct care te face diferit de oamenii de succes
 • Tehnici prin care să-ți aliniezi "cheful" de lucru cu obiectivele tale pentru a le atinge rapid
 • Cum să accelerezi rotițele care stau la baza acțiunilor tale

Apăsând pe linkul acesta: Secretele Personalității.


 • @.com

  Super!M-a citit ca-n Palma!Multumesc din suflet!

 • Jloooo

  Este foarte buna descrierea, insa as vrea sa fac o mica observatie..Ati folosit numai cuvinte referitoare la genul masculin, ceea ce nu mi sa parut ok..ati fi putut sa puneti in paranteza de exemplu profesor/profesoara !
  Este parerea mea personala si nu as vrea sa vad commenturi neplacute la adresa mea, va multumesc pentru intelegere!

  Mult succes!

  • http://www.castigatimp.ro Vaida Bogdan

   Multumesc de comentariu. Intr-adevar, asa l-am scris.
   Daca se ofera cineva sa-l corecteze am sa pun versiunea corecta pe site.

3 Responses to ISFP: Introvert senzorialo-etic

 1. @.com says:

  Super!M-a citit ca-n Palma!Multumesc din suflet!

 2. Jloooo says:

  Este foarte buna descrierea, insa as vrea sa fac o mica observatie..Ati folosit numai cuvinte referitoare la genul masculin, ceea ce nu mi sa parut ok..ati fi putut sa puneti in paranteza de exemplu profesor/profesoara !
  Este parerea mea personala si nu as vrea sa vad commenturi neplacute la adresa mea, va multumesc pentru intelegere!

  Mult succes!