ISFJ: Introvert etico-senzorial

Daca ai ajuns la această pagină fără să-ți fi făcut testul MBTI poți să-l faci la linkul acesta.

Dreiser, Custode

1. Oamenii au de regulă încredere în el şi nu fără motiv, nu-i place să profite de relaţiile amicale pentru treburi: prietenia contează la el mai mult decât orice altceva. Este politicos, are tact, un simţ artistic subtil şi ştie să-l aplice, ştie fără greş cine pe cine nu iubeşte, cine spre ce tinde, cine pe cine influenţează şi cece, el nu are sentimente incomplete, el sau iubeşte şi atunci e gata să facă orice pentru omul respectiv, sau urăşte şi atunci e greu să-l convingi.

2. Celor care nu-l cunosc li se pare o fire retinuta chiar ursuză şi un om sec, el de regulă manifestă răceala şi imparţialitatea, nu ştie să se distreze singur, îi plac oamenii cu o fire veselă, care ştiu să glumească, care sunt în stare de o păcăleală grozavă, în tovărăşia lor parcă se simte şi el mai vesel, îşi subordonează propriile emoţii stărilor sufleteşti ale altora, între cei veseli este vesel, între cei supăraţi e supărat.

3. Arareori discută problemele importante, dirijează raporturile cu ceilalţi nu atât prin cuvinte cât cu ajutorul intonaţiei şi privirii, nu-l priveşte pe interlocutor drept în faţă de parcă i-ar fi teamă să-l pârjolească cu privirea.

4. Îl caracterizează în prea mică măsură trufia şi cu atât mai puţin ambiţia, nu se laudă, nu se făleşte, adesea cariera îi este indiferent ă, nu-l interesează ce părere au despre el oamenii străini, dar este de cele mai multe uri un truditor conştiincios şi de nădejde, are un simţ dezvoltat al datoriei şi pretinde altora acelaşi lucru, ştie să supună pe oameni propriei sale voinţe, dacă aceasta o cer interesele familiei, ale cauzei, firea lui poate fi adesea caracterizată ca severă, ştie să concentreze eforturile sale şi ale altor oameni pentru atingerea scopului comun, şi să ducă la bun sfârşit printr-un efort susţinut tot ce şi-a propus.

5. Compară mereu realitatea cu idealul şi adesea preferă pe acesta din urmă, critică oamenii, moravurile societatea, adesea se caracterizează prim judecăţile sale aspre, discută cu accente critice acţiunile oamenilor într-un cerc restrâns, de obicei ţine minte şi binele şi răul, consideră necesar să exprime aceste aprecieri, preţuieşte prietenia şi nu iartă trădarea.

6. Este precaut, îi vine greu să se decidă la schimbări radicale în viaţa sa: să-şi schimbe domiciliul, să-şi apropie un nou prieten, să se ocupe cu o treabă nouă; e foarte îngrijit şi pretenţios.

7. Când se află într-un anturaj nou este un om liniştit şi modest, ascultă şi observă dacă există vreo posibilitate de a câştiga bunăvoinţa celor prezenţi, de a-i determina să accepte idealul său propriu al raporturilor dintre oameni, dacă această posibilitate nu există va continua să tacă, sau poate chiar pleacă. Cînd se află printre oamenii săi este activ, vorbăreţ , “ai lui” sunt cei care au acceptat normele lui etice.

8. Atunci când este vorba despre familie, despre o colectivitate caută să creeze în primul rând un spirit de ajutor reciproc, un colectiv de oameni ce gândesc la fel, care se înţeleg reciproc prin jumătăţi de cuvânt, consideră că încrederea reciprocă este condiţia esenţială a succesului, de aceea acordă o importanţă colosală problemelor morale, chiar şi în mărunţişuri, fiindcă o minciună mică generează o mare lipsă de încredere, adesea proclamă idealurile raporturilor umane, vorbeşte cu entuziasm despre aceea cum ar trebui să fie oamenii, despre familia unită reuşifă, despre fericirea care se sprijină pe dragoste şi încrederea unuia faţă de celălalt.

9. Consideră că omul are dreptul asupra sentimentelor sale, asupra propriilor dorinţe şi simpatii şi antipatii, se pronunţă împotriva prefăcâtoriei, a tendinţei de a trece peste raporturi neplăcute, propăvăduieşte respectul faţă de sine, e revoltat de tot ce este tulbure, lipsit de armonie, nedefinit, e împotriva nesiguranţei şi a lipsei de voinţă.

10. Ii este străină libertatea sexuală, păstrează fidelitatea conjugală din respect pentru sine, o femeie aparţinând acestui tip nu poate suporta ideia că există undeva un bărbat care a “posedat-o”, în dragostea dinainte de căsătorie e schimbător, căci nu poate să continue raporturi care au devenit intolerabile, nu-i plac cei care nu sunt în stare să iubească, primul se decide să se despartă, deşi nu manifestă iniţiativă în apopierea de celălalt, e în stare să se ducă până la celălalt capăt al lumii după iubire.

11. E un rafinat, se îmbracă foarte elegant şi original, principalul este să-şi placă sie însuşi, fiecare lucru al său trebuie să se apropie de perfecţiune, un lucru cât de cât zgâriat sau rupt pierde în ochii lui orice valoare, e uşor să-l acuzi de ataşament exagerat faţă de obiecte, suportă greu sărăcia, e foarte pretenţios în ce priveşte corectitudinea limbajului, femeile de acest tip se îmbracă destul de extravagant şi chiar provocator, îi place să dăruiască lucruri utile şi nu e zgârcit în această privinţă, dar numai din proprie iniţiativă, când celălalt începe să-i ceară cu insistenţă un obiect se desparte de el cu greu, fixează termenul de înapoiere şi nu se ruşinează să amintească despre aceasta.

12. Adesea e reţinut, asociabii, necomunicativ, are o atitudine independentă, bănuitoare, e foarte susceptibil, trăieşte într-o lume de sentimente puternice şi adânci, a unei mari iubiri faţă de bine şi o mare ură faţă de ce consideră că e rău şi nu ascunde aceasta.

13. E sensibil la suferinţa celuilalt, are tendinţa de compasiune, boala, neplăcerile celuilalt îl domină cu totul şi în acele momente nu e în stare să se gândească la altceva şi cere şi de la alţii un devotament similar, nu importă faptul că nu e în stare să ofere un ajutor real.

14. Nu exteriorizează niciodată mânia sau ura, se va comporta deosebit de politicos şi mândru, numai un prieten bun îl poate surprinde ciufulit sau neglijent, e întotdeauna “încheiat la toţi nasturii”, mobilizat sufleteşte, e extrem de intolerant faţă de neglijenţă, dezordine.

15. Acasă păstrează o curăţenie şi o ordine ideală, face adesea curat, trăieşte după principiul “casa mea e castelul meu”, când vine acasă trebuie să găsească asemenea condiţii încât să dispară oboseala, ne distinge ordinea de frumuseţe, consideră că lucrurile trebuie aşezate frumos nu oricum, consideră drept una din calităţile principale ale partenerului să fie pus la punct în ce priveşte îmbrăcămintea şi aspectul exterior, îl învaţă să fie ordonat dar nu bruscându-l ci prin exigenţă treptată.

16. Ii vine greu să determine talentele, capacităţile reale ale oamenilor de aceea are o abordare egalizatoare a acestora, pretinde de la toţi acelaşi lucru, uneori subapreciază pe cei din jur, alteori îi supraapreciază, urăşte pe cei care împart oamenii în caste, îl supără dacă cineva vrea să afle priceperea lui, talentele sale potenţiale sau se laudă faţă de alţii cu propriile sale talente.

17. Îl bucură dacă alţii au o atitudine pozitivă faţă de el, un zâmbet poate să facă să-i dispară jignirea, uită de ce a fost dacă celălalt manifestă bunăvoinţă faţă el, poţi destul de mult timp să-l apropii sau să-l îndepărtezi, nu poţi să-l refuzi, aşa procedează dualul său: promite, mai minte, mai răsuceşte, ocupând întotdeauna o poziţie avantajoasă pentru el.

18. Poate să-şi planifice munca pe puncte, dar adesea nu reuşeşte să-o îndeplinească deoarece planul nu e realist. Îl caracterizează cuvântul “datorie”: e în stare să spele podeaua având febră, fiindcă trebuie să fie curat în casă, nu e întotdeauna clar faţă de cine şi-a asumat această obligaţie, el însuşi crede că faţă de cei apropiaţi. Curăţenia începută sumbătă poate dara până duminică dimineaţa, el are o anunută tendinţă de a se sacrifica.

19. Este muncitor, conştiincios, plin de străduinţă şi dârzenie, prefer munca pe care o poţi face repede şi de ale cărei rezultate-te poţi bucura, are mereu impresia că rămâne în urmă deşi ceilalţi îl consider punctual, necesitatea de a executa o lucrare într-un termen dat îl enervează.

[mbti – up]

ISFJ – Îngrijitorii 
În general se regăsesc în următoarele caracteristici: 

• Adună cantităţi mari şi valoroase de informaţii despre oameni

• Un simţ ascuţit al observaţiei orientat spre emoţiile şi reacţiile oamenilor

• O memorie excelentă pentru detaliile importante

• Sunt pe aceeaşi lungime de undă cu mediul inconjurător – un excelent simţ al spaţiului

• Sunt de încredere şi duc la capăt munca începută.

• Muncesc mult ca să vadă treaba terminată

• Stabili, practici şi cu picioarele pe pământ, nu le plac teoriile abstracte şi fanteziste

• Nu le place să facă lucruri lipsite de sens pentru ei

• Sunt orientaţi spre nevoile oamenilor

• Au înţelegere şi sunt politicoşi

• De multe ori pun nevoile altora mai presus de cele proprii

• Învaţă cel mai bine atunci când pun în practică ceva

• Le place ordinea şi organizarea

• Îşi iau responsabilităţile în serios

• Nu le place conflictul şi confruntarea

ISFJ au 2 trăsături care îi ajută să îşi definească foarte bine direcţia în viaţă. 1) Sunt interesaţi de ceea ce simt oamenii şi sunt pe aceeaşi lungime de undă cu ei. Le place să aibă ordine şi organizare în jur. Ideal, ISFJ îşi vor folosi abilităţile de a observa oamenii pentru a afla ce nevoi au şi îşi vor folosi felul organizat de a fi pentru a crea un mediu sau un plan pentru a obţine ceea ce oamenii vor:

Posibile cariere pentru ISFJ 

Decoraţiuni interioare

Designeri

Administratori sau manageri

Asistenţi

Consilieri/Ajutor social

Bibliotecari

Patroni de magazine

Funcţionari

[mbti – down]

 • mary

  Chiar ma regasesc aproape in totalitate 90% -95% multumesc .

 • Andreea

  super, eu imi doresc sa fiu avocat dar vad ca nu sunt pt asa cv inca

2 Responses to ISFJ: Introvert etico-senzorial

 1. mary says:

  Chiar ma regasesc aproape in totalitate 90% -95% multumesc .

 2. Andreea says:

  super, eu imi doresc sa fiu avocat dar vad ca nu sunt pt asa cv inca