INTP: Introvert intuitivo-logic

Daca ai ajuns la această pagină fără să-ți fi făcut testul de personalitate poți să-l faci la linkul acesta.

Balzac, Critic

1. Are o imaginaţie puternică, intelectuală (Honoré de Balzac a creat portretele a 2000 de oameni care se receptează ca mai reale decât oamenii vii), studiază viaţa pe care de observaţie şi deducţie logică, dar nu pe baza experienţei personale, este un analitician profund, e convins că dacă nu-ţi faci o imagine despre ordinea lucruilor din lume e imposibil să trăieşti.

2. În consideraţiile sale cu privire la viaţă se simte un iz de reprezentări vădit realiste, dacă nu cinice; de exemplu el va afirma că speranţa că nu va fi război fiindcă e fioros este o iluzie fără temei, toate judecăţiile lui sunt temeinice, el are darul analizei scrupuloase şi această analiză este lipsită de orice autoînşelăciune, îl caracterizează un spirit ironic foarte pronunţat şi specific, un simţ al umorului avand o nuanţă de “umor negru”, nu-i plac entuziaştii înflăcăraţi.

3. Nu exteriorizează aproape nicidată emoţii, îi fereşte pe cei apropiaţi de aşa ceva, e convins că pasiuni prea puternice aduc la dezastru, nu-i plac ţipetele, la manifestări de isterie şi la lacrimi reacţionează simplu: se îndepărtează, uneori chiar adoarme, este duşamnul divertismentelor triviale care provoacă emoţii ieftine, dacă îi place cineva nu manifestă aceasta, ştie să toarne o găleată de apă peste cel care se înflăcărează dar ştie să calmeze şi starea de disperare a celuilalt, când acesta nu are noroc, pierde orice elan şi soarta i se pare potrivnică; sub masca lui rece de impasibilitate se ascunde sensibilitatea.

4. Este un pesimist nu lipsit de omenie, spiritul negativist şi zeflemisitor se îmbină la el cu bunătatea si blândeţea, consideră că e necesar să se ia în consideraţie interesele altor oameni, căci numai astfel poţi să-i influenţezi, ca şi Pierre Bezuhov consideră că orice “reformă prin constrângere merită să fie condamnată, căci nu îndreaptă cu nimic răul până ce oamenii rămân aşa cum sunt”; înţelegerea clară a caracterului conservator al firii omeneşti constituie baza pesimismului său.

5. Respectă pe oamenii puternici, care îşi cunosc bine drumul şi pretind concesii, aceştia îl scutesc de necesitatea de a inventa ţinte, aceştia la rândul lor se folosesc de metodele de acţiune inventate cu mare pricepere de el, are tendinţa de a avertiza despre pericole, de a-l convinge pe partener să nu facă acţiuni negândite, dar s-ar simţi nefericit alături de un om pe care nu trebuie sâ-l convingi să nu facă ceva, căci în adâncul sufletului doreşte să se înfrunte cu soarta, să rişte.

6. Are tendinţa de a acoperi cu vălul nedefinitului limita clară dintre conştient şi inconştient, în activitatea sa practică e secretos şi precaut, niciodată nu-şi dă acordul total chiar dacă ştie că poate duce ceva la bun sfârşit, nu-i place să ceară sau să se târguiască, un băroat de acest gen nu va accelera niciodată desfăşurarea evenimentelor în relaţia sa cu femeile, îşi păstrează demnitatea şi reuşeşte să li se frecoare în suflet.

7. E capabil să acţioneze just în situaţiile cele mai imposibile, unde nu se potrivesc nici un fel de doctrine şi concepţii, nu consideră din principiu necesar să respecte nici un plan dinainte stabilit, reflectează din timp la zeci de procedee posibile, dar acţionează sub imperiul intuiţiei, al sentimentelor şi emoţiilor, consideră necesar să introducă în acţiunile sale un element de mister, uneori surprinde prin caracterul neaşteptat al faptelor sale, fa ce şi ceea ce e îngăduit dar şi ceea ce în concepţia curentă nu e cazul să se facă în situaţia lui, nu suportă reglementarea meschină a acţiunilor, consideră că nu există o ştiinţă universală a vieţii, există numai împrejurări si personalităţi.

8. Cercetează acele premize spirituale care fac din om o personalitate şi asigură unitatea societăţii, îi este apropiată deviza lui Socrate “Cunoaşte-te pe tine insuţi”, îl preocupă nu atât atitudinea oamenilor faţă de ceilaiţi cât atitudinea faţă de ei înşişi, consideră că omul nu găseşte fericirea nu fiindcă nu ar dori-o ci fiindcă nu ştie în ce constă, adesea se interesează de istorie, se lasă impresionat de figurile marilor ei personalităţi, ale căror glasuri le aude, sau mai exact le creează prin forţa fanteziei sale, după pilda glasurilor care au inspirat-o pe Jeanne D’Arc, pentru el noţiuni ca patria, datoria, misiunea nu sunt vorbe goale, îl caracterizează spiritul nostalgic.

9. Alcătuieşte din acţiunile izolate ale oamenilor un fel de model dinamic, în general ştie toate dinainte, dacă nu ar avertiza despre neplăceri din timp s-ar simţi un om de prisos, adesea pune întrebări interlocutorului doar din politeţe, ştiind dinainte ce răspunsuri va primi, e un maestru al dialogului, de obicei acordă partenerului posibilitatea să vorbească şi intervine doar la momentul oportun, înţelege psihologia oamenilor, prezice acţiunile, faptele lor.

10. Nu e sigur că lumea obiectivă poate fi cunoscută, dar e sigur de capacitatea sa de a se descurca în orice situaţie, idealul său este omul de acţiune, dar el preferă sa fie lăsat în pace; “eu ştiu azi neîmdoielnic cine sunt şi ce voi deveni”; ştie exact valoarea laudelor şi niciodată nu se lasă înşelat de banalităţi.

11. Ca toţi oamenii cu adevărat siguri de sine e modest, preferă roluri secundare, se comportă calm şi reţinut, adesea îşi ascunde modestia sub masca îngâmfării, are o înfăţişare serioasă şi concentrată, e cu totul adâncit în gândurile sale, adesea e tăcut, neprietenos, chiar mormăie, ochii săi nu reflectă nimic din ce se întâmplă în jurul său şi nu reacţionează la comportarea celor prezenţi sau la schimbările din atmosfera din jur, caută să păstreze independenţa şi să nu fie dependent de sentimente: are mici curiozităţi, se spală adesea pe mâini, nu poartă ceas şi se descurcă de minune fără el.

12. Iată cum descrie pe cavalerul viselor sale studenta Laima (“Caesar”): “Trebuie să fie frumos şi trist, ochii mari şi melancolici, tăcut, nu face complimente şi de aceea pare inaccesibil, îl chinuie zeci de probleme, care, după părerea mea nu merită atentia, pe mine mă atrage tristeţea lui, seriozitatea lui, încerc să-l învesel lesc sâ-i ridic moralul, să-i fac o bucurie, dacă la serată e prezent un astfel de băiat, eu nu mă plictisesc” – iată descrierea lui “Balzac” care este constant în sentimentele lui, nu-i plac aventurile, îşi dorest dependenţa totală de iubitul exigent.

INTP- Gânditorii 
În general se regăsesc în următoarele caracteristici: 

• Le plac teoriile şi ideile abstracte

• Caută adevărul – vor să înţeleagă analizând motivele ascunse şi principiile de funcţionare

• Apreciază cunoştinţele şi competenţa mai mult ca orice

• Independenţi şi originali, uneori excentrici

• Lucrează cel mai bine singuri, apreciază autonomia

• Nu au dorinţa de a urma sau conduce

• Nu le plac detaliile

• Nu sunt interesaţi în latura practică a muncii lor

• Au standarde ridicate pentru performanţă pe care şi le aplică şi lor

• Orientaţi spre viitor

• Creativi

• Ingenioşi şi sclipitori

• Trăiesc în general în mintea lor şi pot părea detaşaţi şi neimplicaţi faţă de oamenii din jur

INTP au abilitatea de a genera şi analiza teorii şi posibilităţi şi de a le dovedi corecte sau greşite. Au foarte multă intuiţie şi sunt gânditori excepţionali. Au abilităţi excelente de a argumenta şi de a analiza. INTP caută claritatea în lume iar abilităţile lor înnăscute le permit să clarifice foarte multe lucruri. Sunt foarte fericiţi în cariere care le oferă autonomie, în care pot lucra singuri. Scopul lor este să descopere adevărul mai degrabă decât o aplicabilitate practică a muncii lor:

Posibile cariere pentru INTP: 

• Oameni de ştiinţă – în special fizică, chimie

• Fotografi

• Foarte buni în alcătuit planuri şi strategii

• Profesori universitari

• Matematicieni

• Ingineri

• Cercetători

• Specialişti în calculatoare

• Judecători