INFJ: Introvert etico-intuitiv

Daca ai ajuns la această pagină fără să-ți fi făcut testul de personalitate poți să-l faci la linkul acesta.

Dostoievski, Umanist

1. Purtătorul unei mări de sentimente liniştite, interioare, invizibile pentru un privitor din afară. Universul sentimentelor sale e afât de delicat şi bogat că nu are nevoie de dovezi verbale ale dragostei, el vede si fără cuvinte cine pe cine iubeşte, cine de cine are nevoie şi cine nu are nevoie de persoana respectivă. Trăsătura sa cea mai de preţ este capacitatea de a se adapteze la afectivitatea celuilalt, sâ-l compătimească, sâ-l calmeze, să-i înlăture tensiunea emoţională, îi place să mediteze asupra sentimentelor şi raporturilor dintre oameni.

2. Este de obicei un om liniştit, sociabil, care în societate mal degrabă tace şi observă iar între cunoştinţele apropiate – invers, nu îl poţi numi prea timid, fiindcă vede excelent cum se raportează alţii la el şi se pricepe să îmbunătăţească această atitudine, caută să supună pe ceilalţi felului său de a înţelege ce este moral şi imoral, dar niciodată nu îti impune propriile reacţii, ci se alătură stării afective a celuilalt, împărtăşindu-i trăirile, aparent pare un om fără emotivităţi. E convins că alţii au nevoie de el ca atare, adic calm, egal, fără griji, dorind parcă să fie o “compresă” pe care alţii să şi-o pună pe rană.

3. Nu ştie să spună “nu”, rareori intră în conflict, dacă ceilalţi îl roagă să facă ceva nu e în stare să refuze, de aceea alţii adesea profită de el, are nevoie de dualul său, pentru ca sprijinindu-se pe acesta să scape de alţii, cei de prisos, nu e în stare să aprecieze calitatea propriei sale munci şi timpul cheltuit pentru el, el trebuie oprit, spunandu-i se, ajunge, nu mai trebuie să şlefuieşti, nu ştie să vadă ce este un amănunt nesemnificativ şi ce este important, ştie ce se poate face, dar nu ştie ce trebuie făcut, nu e în stare să stea de o parte atunci când toţi trudesc şi continuă să muncească şi după ce ceilalţi au încetat, nu-i place deloc dacă i se încredinţează o altă treabă înainte ca el să fi terminat prima, i se pare mai interesantă munca însăşi decât j pregătirea pentru ea.

4. Nu-i place genul de muncă care necesită contactul cu un număr mare de persoane diferite, reţine prost nume, figuri, nu-i place să oblige pe alţii să facă ceva împotriva voinţei lor, elementul său este un cerc restrâns de oameni, legaţi nu numai prin împrejurări oficiale ci prin legături de prietenie.

5. După temperament este de obicei un melancolic, uneori un flegmatic e foarte sensibil la necazul celuilalt, resimte un sentiment de milă, boala, neplăcerile celuilalt ajung să-l cuprindă pe deîntregul, în asemena clipe nu mai e în stare să se gândească la altceva, pretinde şi de la ceilalţi renunţarea totală la la preocupări colaterale, pentru el nu are importanţă faptul că nu poate ajuta realmente, posedă un grad înalt de stabilitate a sentimentelor, a emoţiilor, el dezvăluie foarte rar şi numai celor apropiaţi sentimentele proprii deşi are trăiri profunde.

6. Are o atitudine critică faţă de propria frumuseţe, voinţă, energie, resimte dureros lipsa de apreciere din partea altora, dar nu crede în sinceritatea complemtentelor ce i se fac în această privinţă decât dacă ele sunt exprimate între patru ochi, cu un ton blând, fără emfază, el are nevoie de o aprobare mută sau cu voce scăzută.

7. Nu poate să-şi permită neglijenţa, nu suportă dezordinea în casă, aruncă de îndată lucrurile superflue; ordinea din casă trebuie să fie ireproşabilă din punctul său de vedere, dar criteriile pentru această ordine i le prezintă partenerul, de aceea uneori apar derogări stranii, de exemplu podeaua este spălată curat dar pe rafturi este praf, ţine minte unde se află cutare lucru din casă, suportă greu dacă pierde sau i se ia ceva, dar se calmează dacă i se spune, cutare lucru au mai este, o să ne descurcăm şi fără el, păstrarea ordineai în casă şi a unui aspect îngrijit al propriei persoane îi solicită mult efort, se gândeşte că ar fi bine dacă altul ar lua asupra lui aceste griji, dar când acest celălalt lipseşte ia toate acestea asupra lui. Evită să împrumute bani.

8. Consideră că îmbrăcămintea nu trebuie să sară în ochi, dar în acelaşi timp trebuie să fie de calitate. Respectă proverbul englezesc: “Nu sunt atât de bogat încât să-mi cumpăr lucruri ieftine”.

9. Senzaţiile plăcute necesare acestui gen de oameni partenerul le asigură prin inteligenţa sa, gândirea sa logică, exigenţa sa, capacitatea de a-l apăra, un asemenea om nu trebuie să întârzie la întâlnire, trebuie să se ţină de cuvânt, să fie politicos, atent, “Dostoievski” nu are nevoie de mai multe dovezi de dragoste sau de asigurări, el se enervează dacă cineva vrea să-şi manifeste simţămintele calde prin cuvinte, dar un gest concret, daca acoperă patut sau se duce pentru cumpărături îl fac să resimtă o recunoştinţă profundă.

10. Dacă chiar cel mai inteligent partener îşi expune gândurile sub forma unor reflecţii şi nu a unor formulări scurte şi categorice aceasta provoacă la “Dostoievski” o senzaţie permanentă de nemulţumire, el se va simţi nefericit. Are un sentiment profund al datoriei, caută să fie in această privinţă un exemplu şi cere acelaşi lucru şi de la ceilalţi, acest lucru devine adesea sursă de conflict cu cei din jur. Principala sa cerinţă faţă de partener e credinţa, infidelitatea nu o iartă.

11. E în stare să trudească pentru cei apropiaţi fără să-şi precupeţească forţele. Dar are nevoie ca şi celălalt să observe şi să recunoască aceasta, altfel se simte jignit.

12. Atunci când se simte jignit, manifestă înstrăinare faţă de această persoană, refuză săl i se adreseze primul, dar îi e suficient ca cel care l-a jignit să facă dovadă de o bună dispoziţie şi-l va ierta, nu are nevoie de scuze.

13. Işi face o impresie despre starea sufletească a celuilalt după mimică, după intonaţie, atunci când conţinutul cuvintelor nu corespunde intonaţiei, aude numai intonaţia, ii e suficient să se uite la celălalt şi deodată tresare, exclamând: “De ce eşti astăzi aşa. Ce s-a întâmplat?”. Nu e în stare să trăiască fără oameni cu care să împartă trăirile, se simte inutil, atunci când vede un ora căruia îi este necesar, se înviorează, devine capabil de muncă, în societate îşi acordă comportarea cu cel mai năpăstuit.

14. In raporturile cu oamenii interesul lui se limitează la un cerc restrâns de persoane, însă în lumea obiectivă îl interesează absolut totul, e în stare să digere tot ce se află la nivelul inteligenţei şi capacităţilor sale, îi place să emită idei şi reflecţii neaşteptate pentru partenerul său, care privesc esenţa problemelor de rezolvat.

15 Acordă multă atente aspectului moral al culturii, îl atrage cinstea, conştiinţa, demnitatea, cumsecădenia, civilitatea. Van Gogh îl considera drept artist adevărat doar pe Iisus Cristos fiindcă exercita o influenţă asupra sferei spirituale a oamenilor.

INFJ – Protectorii 

În general se regăsesc în următoarele caracteristici: 

• Înţeleg intuitiv situaţiile şi oamenii

• Idealişti

• Au principii pe care le respectă cu sfinţenie

• Sunt persoane complexe şi profunde

• Lideri naturali

• Sunt sensibili la nevoile oamenilor şi au compasiune

• Orientaţi spre servicii

• Orientaţi spre viitor

• Apreciază relaţiile profunde şi autentice

• Rezervaţi în a se dezvălui celor din jur

• Nu le pac detaliile decât dacă îi ajută în viziunea pe care o au

• Caută constant înţelesul şi scopul a tot ce îi înconjoară

• Creativi şi vizionari

• Pot trăi foarte intens

 

Pot lucra logic şi raţional, dar îşi folosesc mai mult intuiţia

INFJ au nevoie mai mult de o carieră decât de o slujbă. Trebuie să simtă că tot ce fac este în concordanţă cu valorile lor profunde – cu ceea ce cred că este corect şi adevărat. Au mare nevoie să simtă că au un scop în viaţă care e aliniat cu toate lucrurile din viaţa lor. Chiar dacă sunt buni de lideri pot urma pe alţii dacă asta este în acord total cu ceea ce e important pentru ei:

Posibile cariere pentru INFJ 

Funcţionari publici/preoţi

Profesori

Medici

Psihologi

Psihiatri

Consilieri

Muzicieni şi artişti