ESTP: Extravert senzorialo-logic

Daca ai ajuns la această pagină fără să-ți fi făcut testul MBTI poți să-l faci la linkul acesta.

Jucov, Mareşal

1. Este un om plin de voinţă ce se concentrează in vederea unui scop, fiind orientat spre obţinerea unui rezultat final, face totul cu entuziasm, cu pasiune, are caracterul luptătorului neobosit care trebuie cu orice preţ să se afle deasupra oricărui duşman. Principiul său este: nu trebuie ocolite greutăţile, trebuie să ştii să Ie învingi. Ştie să ia asupra sa răspunderea şi sa o poarte cu cinste.

2. Este lipsit de spirit dogmatic, el porneşte de la viaţă şi nu de la dogme, de la realităţi şi împrejurări, nu de la concepţii şi instrucţiuni, îl caracterizează flexibilitatea, înţelegerea neînfricată a vieţii aşa cum este ea, viaţa nu poate fi îngrădită de reprezentările noastre şi cu atât mai puţin introdusă în patul lui Procrust al dorinţelor noastre, el nu înţelege încercarea nebunească de a sacrifica oameni în numele unor principii imuabile, el consideră că principalal criteriu trebuie să-l constituie însăşi personalitatea umană, el respectă orice colectivitate umană fiindcă este o forţă organizată, dar o urăşte fiindcă spiritului ierarhic şi disciplinei limitează posibilităţile omului.

3. Este un bun tactician, surpinde repede situaţia şi raportul dint forţe, ia o hotărâre şi acţionează, e capabil de manevrare politică, dar nu renunţă niciodată la linia sa, posedă o logică puternică dar aceaată logică este subordonată unui ţel, slujeşte nu pentru speculaţia filozofică ci pentru căutarea creatoare a drumului cel mai scurt care să ducă la ţintă, îi vine mai uşor să facă concesii pe planul logicii decât pe cel al scopului, într- discuţie în contradictoriu caută să găsească nu adevărul ci să obţină victoria, nu încearcă să-l convingă pe adversar, se adresează celor ce asistă la discuţie cu scopul de a-l face ridicol pe adversar, a-l compromite.

4. Îl preocupă problemele generale, profunde de care se ciocneşte la tot pasul atunci când caută să rezolve probleme concrete, e preocupat de autoeducaţie, de ridicarea nivelului său spiritual şi cultural, consacră mult timp lecturii, viaţa sa dobândeşte cu adevărat conţinut abia în prezenţa unui ţel îndepărtat, elevat , în unele privinţe chiar neobişnuit. Este un visător, visele le corelează cu lucruri concrete, realiste, îi place să vorbească cu un ton de siguranţă despre viitor, consideră ca dacă omul îşi doreşte ceva cu adevărat, ei îşi va atinge întotdeauna scopul.

5. Este în mod deschis lipsit de emfază, nu se preocupă de impresia produsă asupra celorlalţi, respectă cu stricţeţe principiul “cauza este mai presus de orice, execută în mod cinstit ce ţi s-a încredinţat, să vorbească de bine despre tine alţii”, nu-i place să condamne oamenii şi arareori vorbeşte urât despre ei.

6. Face apel la actiuni hotărâte, la “încordarea muschilor”, luptă împotriva negligenţei, ei însuşi acţionează extrem de energic, la o lovitură ripostează cu alta de două ori mai puternică, consideră că poezia trebuie să trezească nu numai sentimente generoase ci şi neliniştea care să mobilizeze la acţiune, la luptă.

7. Aproape că nu cunoaşte frica, ura şi alte emoţii negative, nu se miră şi nu invidiază, cu cât situaţia este mai periculoasă cu atât este mai stăpân pe sine şi mai hotărât, poate manifesta spirit despotic, duşmănie faţăde cineva numai fiindcă persoana respectivă nu a ţinut cont de părerea sa, dar de regulă acţiunile sale nu sunt determinate de antipatia personală, sţie să se ridice deasupra ei.

8. Nu-i place să vorbească despre sentimente, acesta nu este domeniul său, iar dacă cumva îi scapă ceva din această sferă i se pare că s-a trădat pe sine, îi e teamă de dragoste ca de o desfătare nemeritată, se teme şi de orice alte sentimente, dar are o atitudine cu totul calmă şi sigură în ce priveşte latura trupească a iubirii, judecă şi pe ceilalţi după sine, nu are nici o îndoială ca poate fi dorit dar rareori e sigur că este iubit.

9. Resimte nevoia de susţinere emoţională din partea partenerului, dacă partenerul dă dovadă de indiferenţă, entuziasmul său se stinge, el sa închide în sinea lui, e în stare săsse distreze numai în cercul prietenilor şi nu-i place să facă vizite tocmai fiindcă alţii se aşteaptă de la el să fie în centrul atenţiei, în acţiunile sale nu caută să se acomodeze partenerului, ci îi place doar să dicteze. Ca temperament este cel mai adesea exploziv, coleric, este politicos, dar când e atins într-un punct sensibil îi vine greu să se oprească, începe să clocotească în el mania, ea se manifestă foarte limpede în privire, aflându-se astfel “băgat în priză”, se află într-o stare de nervozitate lăuntrică, caută în mod insistent o ieşire din situaţie.

10. Ştie să mobilizeze oamenii, să-i atragă la o muncă foarte activă, să-i plaseze şi să-i folosească în interesul unei cauze, e un bun organizator, stilul lui de lucru este discutarea colegială a deciziilor dar executarea lor unipersonală şi răspunderea pentru ele, limpezime, organizare, este capabil să se entuziasmeze şi să umple pe alţii de elan, are părerea sa în orice problemă şi ştie să o argumenteze.

11. Este adesea un bun sportiv, e sigur de corpul său, se bizuie pe propria sa putere, sănătate, voinţă, îi place riscul şi spiritul de întrecere prezente în jocurile sportive, vânătoare, şah.

Tocmai mi-am făcut Testul MBTI, îl recomand: www.testepsihologice.net/mbti

ESTP – Activiştii 

În general se regăsesc în următoarele caracteristici: 

• Orientaţi spre acţiune

• Trăiesc în prezent

• Nu le place teoria fără aplicabilitate practică

• Vor să vadă rezultate imediate

• Au un ritm de viaţă rapid şi multă energie

• Flexibili şi adaptabili

• Au multe resurse

• Rareori îşi fac planuri, de obicei improvizează

• Plăcuţi în grupurile sociale

• Simt ascuţit al observaţiei

• O foarte bună memorie a detaliilor

• Abilităţi în lucrul cu oamenii

• Bine intenţionaţi

• Văd rapid problemele şi găsesc soluţii rapid

• Sunt atraşi de aventură şi risc

• Le place să atragă atenţia

• Le place să înceapă lucruri însă nu să le şi ducă neapărat până la capăt

ESTP au nişte avantaje specifice tipului lor de personalitate. Abilităţile de observaţie îi fac să poată vedea repede motivele şi perspectivele altor oameni. De aceea, sunt excelenţi în vânzări. De asemenea pot identifica rapid o nevoie urgenţă sau o situaţie de criză. Aceasta e o abilitate importantă în câteva domenii, mai ales cele orientate spre acţiune (poliţie, pompieri etc). Nu le place să fie supuşi multor reguli, vor să vadă rezultate rapide ale muncii lor şi nu le place teoria multă. De aceea cel mai potrivit domeniu ar putea fi munca cu oamenii şi fără rutină prea multă:

Posibile cariere pentru ESTP 

Vânzări

Marketing

Poliţie, Pompieri, urgenţe de orice fel

Antreprenori

Dacă te-ai regăsit în descrierea de mai sus îți recomand să mai faci un pas în dezvoltarea ta personală.

Află:
 • Cum te sabotează personalitatea ta de la a fi productiv și a-ți atinge țelurile
 • Psihologia succesului: care e acel punct care te face diferit de oamenii de succes
 • Tehnici prin care să-ți aliniezi "cheful" de lucru cu obiectivele tale pentru a le atinge rapid
 • Cum să accelerezi rotițele care stau la baza acțiunilor tale

Apăsând pe linkul acesta: Secretele Personalității.


 • Maria Bălan

  ok, da merge , ma regasesc

 • http://www.facebook.com/ciprian.slatineanu Slatineanu Ciprian

  Interesant cat de mult se apropie de adevar.

 • cecilia

  Uraa. Am descoperit lucruri de care nu eram constient. Dar , vai! Din cele ce trebuiesc imbunatatite. Multumesc1

3 Responses to ESTP: Extravert senzorialo-logic

 1. Maria Bălan says:

  ok, da merge , ma regasesc

 2. Interesant cat de mult se apropie de adevar.

 3. cecilia says:

  Uraa. Am descoperit lucruri de care nu eram constient. Dar , vai! Din cele ce trebuiesc imbunatatite. Multumesc1