ESFJ: Extravert etico-senzorial

Daca ai ajuns la această pagină fără să-ți fi făcut testul MBTI poți să-l faci la linkul acesta.

1. Se descurcă bine în ce priveşte sentimentele oamenilor şi stările lor sufleteşti şi în ce priveşte propriile sentimente, ştie când sunt adecvate, este sincer, urăşte prefăcătoria, indiferenţa, bădărănia, lipsa de tact, e un optimist, deviza sa este „mai bine să parcurgi drumul vieţii răzând decât plângând”, are emoţii puternice, variate, uneori chiar porniri tiranice, este omul de acţiune, energic, hotărât, dârz.

2. Este un partener de discuţie plăcut şi un ascultător deosebit de atent, ştie cum să se apropie de oricine, să procure bucurie altora bucurându-se el însuşi de bucuria lor, îi plac mesele cu prietenii, distracţiile, ştie să înţeleagă, să se entuziasmeze, să aprobe, să manifeste compasiune, are încredere în oameni, nu e invidios, se bucură de succesele altora, se pricepe să facă un compliment chiar şi numai cu privirea, intră uşor în contact cu oamenii, este mai întotdeauna cel care ia asupra Iul iniţiativa în raporturile cu celălalt, reacţionează imediat la gesturi de acest fel din partea celuilalt, se simte atras de oameni, de colectiv, îl caracterizează bucuria de viaţă, optimismul, naturaleţea în comportare, îi place să fie între oameni, nu-i place singurătatea.

3. E capabil să reacţioneze cu vioiciune şi avânt la orice iniţiativă şi a o susţine cu energie, aşteaptă clipa ca să determine scopul, de îndată ce îl descoperă se îndreaptă năvalnic către el, e neobosit, permanent activ, e mereu între oameni, mereu în mişcare, munceşte foarte sârguindos, se antrenează uşor în alt gen de activitate, e capabil să facă mai multe lucruri deodată, dar pe fiecare din ele le duce până la capăt.

4. Păstrează un ritm susţinut şi destul de alert, un tempo rapid al vieţii, el însuşi face totul cu iuţeală şi îl irită dacă alţi oameni se mişcă încet, nu-i plac cărţile cu o dezvoltare lentă a acţiunii, sare adesea peste descrieri de natură, se uită la sfârşit. Insă acest ritm nu este destul de elastic, nu-şi dă seama când trebuie să încetinească, să frâneze, să mai aştepte (e o fire care se entuziasmează) şi se înfurie dacă i se atrage atenţia în acest sens.

5. Viaţa personală are pentru el, de regulă, o pondere mai mare decât cariera, chiar şi cinicii amuţesc atunci când îl văd în tovărăşia unui copil, pentru el copiii sunt ceva sacru, apoi urmează familia, prietenii şi la sfârşit munca; de aceea pare paradoxal faptul că el adesea se căsătoreşte din calcul, şi asemenea căsnicii pană la urmă nu sunt chiar atât de nereuşite; fie că a fost făcut corect calculul, sau fiindcă, ştiind să-şi stăpânească emoţiile, a prins în mreje pe cine trebuia.

6. Ştie să creeze pentru sine şi cei din jur o atmosferă de comfort, de bunăstare, de bucurie şi rafinament, o foarte ospitalier, e îmbrăcat întotdeauna potrivit, îngrijit şi cu imaginaţie, în locuinţa sa, în maşina şi în cămara sa este întotdeauna o ordine perfectă şi o curăţenie exemplară, frumuseţia şi comfortul cer bani, el şi-i procură activ şi fără urmă prefăcătorie, este adesea un admirator al artelor, al poeziei, al teatrului, ştie să pultive impresia dorită despre sine, apără consecvent interesele sale, şi a celor apropiaţi.

7. În muncă nu face deosebire între ce e interesant şi ce e neinteresant, problema aceasta nu-l preocupă şi nu o analizează, trebuie să o facă şi gata, dacă a decis să atingă un scop duce treaba neapărat până la capăt, întotdeauna tinde spre perfecţiune, armonie, pe a făcut el este nu numai de calitate dar şi frumos, tinde să realizeze perfecţiunea în aspectul exterior al creaţiilor sale.

8. De regulă nu-şi supraaperciază competenţa, în adâncul sufletului e mereu măcinat de îndoieli dacă poate face faţă sarcinii asumate (deşi din afară pare sigur de sine şi satisfăcut de propria persoană) de aceea îi face mare plăcere dacă este în mod deschis lăudat pentru munca sa.

9. Ca temperament este de regulă sanguinic, posedă emoţii foarte diferite dar nu puternice şi ele alternează cu uşurinţă, dar există reprezentanţi ai acestui tip care după ce s-au pătruns de o ideie sau au fost cuprinşi de un sentiment de dragoste îi rămân credincioşi o viaţă. O problemă importantă a vieţii lui este capacitatea de a-şi controla afectul. De obicei îi vine uşor să se elibereze de o stare sufletescă apăsătoare, dar subtipul încăpăţânat poate fi stăpânit pe o perioadă îndelungată de emoţii negative, să nu-şi poată reveni timp de ani de zile după o dramă grea.

10. Poate fi caracterizat drept un fatalist optimist, crede că el şi persoanele care îi sunt apropiate s-au născut sub o stea fericită, consideră că dacă îşi îndeplineşte rolul care i-a fost hărăzit de soartă “aşa cum îi dictează raţiunea şi conştiinţa” atunci poate să abanadoneze fără teamă în mâinile sorţii şi dacă încerci să-l convingi de contrariul se va simţi profund jignit, uneori resimte el însuşi pericolul, dar văicărelile altora îl tulbură echilibrul sufletesc, nu-i plac scepticii, cărţile cu un sfârşit nefericit, filmele apăsătoare.

11. E atent la impresia pe care o produce asupra celorlalţi, pentru el este important cum este categorisit de ceilalţi, se poartă elegant în împrejurări oficiale, nu se pierde cu firea, ştie ce atitudine să adopte şi se pricepe să organizeze atitudinea altora faţă da el, îi împarte pe oameni în grupe foarte bine conturate, în ciuda ospitalităţii sale e foarte grijuliu, când e vorba să decidă cine urmează să fie invitat şi cine nu, nu-i place dacă anumite persoane au o comportare ne la locul ei, femeia trebuie să rămână femeie chiar şi atunci când împrejurările cer să se poarta ca un bărbat, bărbatul trebuie să fie bărbat.

12. Caută sa inoculeze celor din jur dragostea de frumos şi maniere elegante, în prezenţa unei astfel de femei bărbaţii se poartă civilizat, nu recurg la comportări grosolane fiindcă ştiu că ei aşa ceva nu-i place, se orientează instinctiv cu viteza fulgerului în materie de regulile bunei purtări, a etichetei, acordă o mare irnportanţă aparenţelor exterioare.

13. În problemele cruciale ale existenţei – căsătorie, divorţ, război – nu se sfătuieşte cu nimeni, nu e în stare să le rezolve repede, oscilează, meditează mult, gândindu-se cum să acţioneze, cugetă în asemenea situaţii neîntrerupt desprinzându-se parcă de lumea exterioară, parcă nu-i aude pe cei din jur, nu e în stare să hotărească în probleme complicate în prezenţa altora – oamenii îl distrag prea tare; e convins că un adevărat prieten trebuie să-l susţină în orice conflict, indiferent dacă are dreptate sau nu.

14. E inventiv când e vorba de diverse hobby-uri, este sau un vânător pasionat sau au frecventator asiduu al teatrelor, ştie să judece spectacolul cu rafinament, e extrem de priceput în a-şi procura bilete la întrare în teatru sau chiar să se fofileze fără bilet, dar tot aşa de bine poate fi un jucător pasionat de cărţi şi chiar un şahist, e gata să joace chiar cu zaruri numai să existe risc.

15. În ciuda sociabilităţii sale este în unele privinţe un individualist, obţine pentru el totul prin propria sa trudă, nu se aşteaptă la ajutor din partea altora, are puţini prieteni apropiaţi, nu e prea uşor pentru ceilalţi să suporte pressingul său emoţional.

16. E o fire raţională, ăpriveşte viaţa lucid, are simţul realităţii, nu-i place cazuistica, încâlcirile sofisticate, e conservator, nu caută şi nu-i plac soluţiile noi, preferă pe cele vechi, drumurile încercate, că ile pe care le aprobă majoritatea, nu întotdeauna manifestă înţelegere pentru reformele radicale, crede că metoda tradiţională va reusi mea de vreme sau mai târziu, iar cea nouă este încă necunoscută.

Tocmai mi-am făcut Testul MBTI, îl recomand: www.testepsihologice.net/mbti

ESFJ – Crescătorii 

În general se regăsesc în următoarele caracteristici: 

 • Organizaţi
 • Loiali
 • Îşi termină treaba
 • Le place să-şi facă planuri şi ordine
 • Le place să interacţioneze cu oamenii
 • Au căldură sufletească şi înţelegere
 • Pun nevoile celor din jur deasupra propriilor nevoi
 • Foarte buni la a oferi ajutor practic
 • Cooperant, lucrează bine în echipă
 • Practici şi cu picioarele pe pământ
 • Le place mediul liniştit şi siguranţă
 • Le place varietatea, dar pot face şi munci de rutină
 • Au nevoie de aprobarea celor din jur
 • Au satisfacţie când pot oferi ceva celor din jur
 • Trăiesc în prezent şi nu le plac teoriile fanteziste despre viitor

Tipul ESFJ are deasemenea 2 trăsături primare. 1) Foarte organizaţi şi ordonaţi. 2) sunt foarte satisfăcuţi când pot oferi ceva şi pot ajuta oamenii din jur. Deci, se vor descurca foarte bine când trebuie să creeze structuri organizate şi vor putea fi de folos celor din jur:

 

Posibile cariere pentru ESFJ 

 

Ştiinţe economice

Îngrijire medicală

Învăţământ

Îngrijirea copiilor

Consilieri/ Lucrător social

Kinetoterapie

Contabilitate

Asistenţi

Dacă te-ai regăsit în descrierea personalității tale, trimite testul unui prieten ca să afli ce personalitate are!

Dacă te-ai regăsit în descrierea de mai sus îți recomand să mai faci un pas în dezvoltarea ta personală.

Află:
 • Cum te sabotează personalitatea ta de la a fi productiv și a-ți atinge țelurile
 • Psihologia succesului: care e acel punct care te face diferit de oamenii de succes
 • Tehnici prin care să-ți aliniezi "cheful" de lucru cu obiectivele tale pentru a le atinge rapid
 • Cum să accelerezi rotițele care stau la baza acțiunilor tale

Apăsând pe linkul acesta: Secretele Personalității.


 • diana

  foarte bun testul din punctul meu de vedere, si as vrea sa precizez faptul ca, inainte eram introvertita si negativista, iar de 4 ani de cand citesc materiale de dezvoltare personala si pentru ca am si lucrat in ultimii 5 ani intr-un domeniu care presupunea o interactiune permanenta cu oamenii, m-am transformat intr-o persoana optimista, energica, plina de viata si extrovertita

 • Mihaela

  Da, se potriveste…. Multumesc !

 • adde

  mi se potriveste ,chiar si la cariera.

 • Florin

  F.buna descrierea,in mare parte mi se potriveste desi mi.ar placea sa.ti ascult parerea in leg cu personalitatea mea,obstacolele,defectele mele dar cum as putea sa procedez?

  • http://www.castigatimp.ro Vaida Bogdan

   Ma bucur ca ti se potriveste :) Poti sa scrii la commenturi orice intrebari ai legate de personalitatea ta si, in functie de timp, am sa incerc sa raspund. Am sa-ti trimit si niste resurse in plus pe mail.

 • Ildiko

  Servus Bogdan !

  Am facut testul MBTI de 3 ori,cam la intervale de 3-4 luni una de cealalta,azi,ultima data in cadrul cursului Chrysalis a lui Luca.Azi mi-a iesit ESFJ.De vreo 3 luni cand l-am mai facut cu o alta ocazie mi-a iesit ESFP,iar prima data cand am intalnit acest test,de vreo 6-7 luni aici pe site-ul tau,mi-a dat ISEJ.Rezultatul de acum 6-7 luni nu mi se potriveste deloc,de aceea l-am refacut,a doua oara,ESFP mi s-a potrivit,acum ESFJ este oarecum potrivit.Multumesc pt ocazia sa ma cunosc mai bine,cu respect Ludmann Ildiko.

 • sibyla66@yahoo.com

  interesant. l-am facut doar ca o confirmare a faptului ca ma cunosc bine. se confirma :)…insa sunt o persoana fara prieteni…ceea ce e cam ciudat pentru un extravertit, nu?

 • Irina

  in sfarsit un test psihologic in adevaratul sens al cuvantului….99 % din rezultat este descrierea mea exacta…va multumesc !

 • Ileana Radu

  foarte bun testul, chiar daca uneori nu duc la bun sfarsit ceea ce am inceput :)

9 Responses to ESFJ: Extravert etico-senzorial

 1. diana says:

  foarte bun testul din punctul meu de vedere, si as vrea sa precizez faptul ca, inainte eram introvertita si negativista, iar de 4 ani de cand citesc materiale de dezvoltare personala si pentru ca am si lucrat in ultimii 5 ani intr-un domeniu care presupunea o interactiune permanenta cu oamenii, m-am transformat intr-o persoana optimista, energica, plina de viata si extrovertita

 2. Mihaela says:

  Da, se potriveste…. Multumesc !

 3. adde says:

  mi se potriveste ,chiar si la cariera.

 4. Florin says:

  F.buna descrierea,in mare parte mi se potriveste desi mi.ar placea sa.ti ascult parerea in leg cu personalitatea mea,obstacolele,defectele mele dar cum as putea sa procedez?

  • Vaida Bogdan says:

   Ma bucur ca ti se potriveste :) Poti sa scrii la commenturi orice intrebari ai legate de personalitatea ta si, in functie de timp, am sa incerc sa raspund. Am sa-ti trimit si niste resurse in plus pe mail.

 5. Ildiko says:

  Servus Bogdan !

  Am facut testul MBTI de 3 ori,cam la intervale de 3-4 luni una de cealalta,azi,ultima data in cadrul cursului Chrysalis a lui Luca.Azi mi-a iesit ESFJ.De vreo 3 luni cand l-am mai facut cu o alta ocazie mi-a iesit ESFP,iar prima data cand am intalnit acest test,de vreo 6-7 luni aici pe site-ul tau,mi-a dat ISEJ.Rezultatul de acum 6-7 luni nu mi se potriveste deloc,de aceea l-am refacut,a doua oara,ESFP mi s-a potrivit,acum ESFJ este oarecum potrivit.Multumesc pt ocazia sa ma cunosc mai bine,cu respect Ludmann Ildiko.

 6. sibyla66@yahoo.com says:

  interesant. l-am facut doar ca o confirmare a faptului ca ma cunosc bine. se confirma :)…insa sunt o persoana fara prieteni…ceea ce e cam ciudat pentru un extravertit, nu?

 7. Irina says:

  in sfarsit un test psihologic in adevaratul sens al cuvantului….99 % din rezultat este descrierea mea exacta…va multumesc !

 8. Ileana Radu says:

  foarte bun testul, chiar daca uneori nu duc la bun sfarsit ceea ce am inceput :)