ENFJ: Extravert etico-intuitiv

Daca ai ajuns la această pagină fără să-ți fi făcut testul MBTI poți să-l faci la linkul acesta.

1. Este un om serios, concentrat pe probleme globale, vede lumea în culori dramatice, chiar tragice, se aşteaptă la tot felul de neplăceri. Laitmotivul său sunt patru note muzicale din Beethoven – motivul destinului. Inclină să pună problemele personale într-o perspectivă globală şi să le rezolve tot aşa, adesea tinde să fie un binefăcător al omenirii, surprinde just starea emoţională a celor din jur, ştie să se folosească de şansă care îi oferă de la sine dezvoltarea situaţiei în timp, întreprinde cu abilitate pasul hotărâtor, de exemplu atunci când adversarul nu se aşteaptă.

2. Nu se ruşinează de stările sale emoţionale şi nu se ascundei lucrul pe care îl preţuieşte cel mai mult la el însuşi e profunzimea şi diversitatea afectelor, pentru aceasta apreciază şi pe ceilalţi, de aceea are o atracţie puternică către poezie, muzică, vorbeşte cu uşurinţă nu numai despre emoţiile pozitive, dar şi cele negative precum frica, ura, ca temperament este cel mai adesea un coleric având un sistem nervos puternic, dinamic, dar dezechilibrat, are uneori izbucniri bruşte de bucurie, capricii şi perioade neaşteptate de pesimism, dar toate acestea durează de regulă puţin, dispar tot atât de repede cum au apărut. Este activ, sociabil, dar schimbător, se entuziasmează pentru multe dar devine repede indiferent, îi face plăcere să lucreze cu oamenii, e omenos, iubeşte viaţa.

3. Este atent cu oamenii, dar uneori e pisălog şi prea exigent, compătimmeşte oamenii, caută să-i ajute în momente grele, celor din jur le vine greu cu el, îi lipseşte uşurinţa în acepptarea vieţii, cunoaşte bine oamenii, resimte pănţile lor negative şi pozitive, observă părţicularităţi pe care nu le observă alţii, apreciază lucrurile clar şi exact şi resimte o mare plăcere atunci când se bazează pe propria sa intuiţie, ştie să prevadă destul de exact cum o să se comporte omul respectiv într-o anumită situaţie concretă.

4. Işi manifestă sentimentele faţă de partener nu prin grijs faţă de el, ci prin relatări şi avertizări dramatice privind nenorocirile care se pot abate asupra lui. Acest lucru esta foarte important pentru dualul său (Gorki) care nu prea presimte viitorul.

5. Intâmpină cu curaj o anumită situaţie atunci când a cântarit -o şi a pregătit totul cu grijă, aşteaptă, ia măsuri de precauţie cu privire la toate neplăcerile posibile după care acţionează mergând la sigur, caută să ducă lucrurile până la capăt şi se străduieşte să învingă cu orice preţ, preferă o înfrângere unui compromis, în situaţii extreme precauţia sa se evaporează cu totul.

6. Atunci când o persoană, o colectivitate sau chiar o masă mare de oameni se află într-o stare de dezorientare, de nehotărâre ştie să pună stăpânire pe starea lor sufletească, să dea dovadă de hotărâre, să îi dirijeze şi să-i ducâ după el, ştie să electrizeze masele, să le trezească entuziasmul – acestea sunt procedeele sale fundamentale, ştie să le transmită convingerea sa, dar de obicei îi lipseşte voinţia puternică, tenacitatea, răbdarea şi asta îl împiedicâ că aibă succes.

7. Are însuşiri artistice deosebite, ştie să improvizeze, să imite vocea şi gesturile altor oamini, şi chiar dacă nu iese chiar aşa, cei de faţă receptează totul în mod adecvat sub impresia emoţiilor precedente şi a stării de însufleţire anterioare.

8. Posedă o stare de încordare energetică interioară, se aşteaptă la un pericol, vrea să fie pregătit pentru el; e precaut, suportă cu greu inactivitatea, e preocupat de găsirea unui scop, dar mai degrabă cugetă decât acţionează; este un strateg, ştie cum să împartă forţele în timp, are o atitudine serioasă, plină de răspundere faţă de orice lucru, nu-i place să execute mai multe lucruri deodată, mai bine un singur lucru, dar temeinic.

9. Are tendinţa de a avea mereu îndoieli, oscilări, face uneori impresia de dezechilbru, de persoană uşor excitabilă, de exemplu îl irită toate mişcările de prisos, el vede şi aşa lumea prea de tot în mişcare, nu-i place să dea dovadă de iniţiativă, preferă sentimentele raţiunii, de multe ori nu-i place matematica şi alte ştiinţe exacte, visează la lucruri îndepărtate şi irealizabile, e convins că tot ce e bine să va sfârşi prost mai devreme sau mai târziu.

10. Nu percepe în mod suficient caracterul material al lumii înconjurătoare, resimte nevoia ca cineva să-i spună: uite ce fel de câine e acesta, uite ce maşină e aceasta, ca cineva să aibă grijă să-i procure lucrurile necesare. Ştie că are nevoie de o haină nouă, dar îi vine greu să o cumpere singur, dar în schimb se pricepe bine la lucruri vechi şi de preţ, de anticariat, lucrurile îl interesează mai ales prin prisma istoriei legate de ele.

11. Are un fel specific de comportament care pare îngâmfare, de parcă şi-ar da prea multă importanţă, nu-i place să se ocupe în prezenţa altora de treburile gospodăreşti, în genere nu-i place să lucreze când sunt alţii de fată, atunci când poate le dă fel de fel de sarcini ca să scape de ei, se teme foarte mult că mişcările, gesturile sale sunt neestetice, se sileşte cu mari eforturi să creeze în jurul său condiţii confortabile, să se înconjoare cu oameni plăcuţi, să se simtă în largul lui.

12. Tendinţa prea pronunţată de empatie îl face uneori să evite filmele apăsătoare, spectacolele impresionante, dacă îl suni noaptea şi îl întrebi: “Te-am trezit?” Îţi va răspunde vesel: “Da, m-ai trezit”. Un om de tipul  HYPERLINK “http://www.socioniko.net/ro/1.1.types/ri.html” Dostoievski, de asemeni inclinat spre empatie îţi va răspunde: “Nu m-ai trezit” însă cu o voce care e face să înţelegi că ai fost lipsit de bun simţ.

Tocmai mi-am făcut Testul MBTI, îl recomand: www.testepsihologice.net/mbti

ENFJ – Generoşii 

În general se regăsesc în următoarele caracteristici: 

• Interesaţi în mod autentic de oameni

• Respectă sentimentele oamenilor

• Le place structura şi organizarea

• Valorizează armonia şi ştiu să o creeze

• Au abilităţi cu oamenii

• Nu le place logica rece şi depersonalizată, prea analitică

• Sunt buni organizatori

• Loiali şi sinceri

• Creativi şi cu imaginaţie

• Le plac provocările

• Le place să ajute pe cei din jur

• Sensibili la critică

• Au nevoie de aprobare de la cei din jur ca să se simtă bine

ENFJ sunt foarte flexibili şi au multe opţiuni în a-şi alege o profesie. Cât timp lucrează cu oamenii şi au destule provocări pentru a-şi stimula creativitatea se vor descurca foarte bine:

Posibile cariere pentru ENFJ 

Facilitator

Consultant

Psiholog

Funcţionar

Resurse umane

Manager

Coordonator de evenimente

Reprezentant de vânzări

Politicieni / Diplomaţi

Scriitori

Dacă te-ai regăsit în descrierea de mai sus îți recomand să mai faci un pas în dezvoltarea ta personală.

Află:
 • Cum te sabotează personalitatea ta de la a fi productiv și a-ți atinge țelurile
 • Psihologia succesului: care e acel punct care te face diferit de oamenii de succes
 • Tehnici prin care să-ți aliniezi "cheful" de lucru cu obiectivele tale pentru a le atinge rapid
 • Cum să accelerezi rotițele care stau la baza acțiunilor tale

Apăsând pe linkul acesta: Secretele Personalității.


 • Eugenia Mezei

  foarte aproape de adevar

 • eu

  aproape

 • B Marian

  In proportie de 70% sa zic, e adevarat :)

 • Gabrielle

  foarte bun testul…mi se potriveste in proportie foarte mare…! astept si altele !

4 Responses to ENFJ: Extravert etico-intuitiv

 1. Eugenia Mezei says:

  foarte aproape de adevar

 2. eu says:

  aproape

 3. B Marian says:

  In proportie de 70% sa zic, e adevarat :)

 4. Gabrielle says:

  foarte bun testul…mi se potriveste in proportie foarte mare…! astept si altele !